kampeerauto's

Verkoop kampeerauto’s nog altijd in de lift: hoe komt dat?

Goede tijden voor de kampeerbranche. De verkoop van kampeervoertuigen als caravans en campers zit al jaren in de lift. Vooral campers gaan als zoete broodjes over de toonbank. Hoe komt het dat dit soort kampeerauto’s zo populair zijn? Wij vragen het aan Stan Stolwerk, directeur van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC).

Veel vrijheid

Het aantal geregistreerde campers in Nederland is in 9 jaar tijd met maar liefst 81 procent gestegen. Een groot deel van deze groei is te wijten aan de grote hoeveelheid campers die Nederlanders elk jaar kopen. Voor 2019 wordt weer een verkooprecord verwacht. Waar komt deze grote belangstelling in de camper toch vandaan? Stan Stolwerk heeft een verklaring. “Een camper geeft vrijheid. Je hoeft niet al maanden van tevoren een hotel te boeken, want je hebt je hotelkamer bij je. Ook hoef je niet of 4 uur van tevoren met beperkte bagage op de luchthaven te verschijnen. Die vrijheid spreekt enorm aan.”

Steeds avontuurlijker

Volgens Stolwerk zijn het vooral de 55-plussers die de verkoopcijfers al een jaar of 7 opstuwen. “We zien dat deze mensen steeds avontuurlijker worden. Zij zijn soms al met pensioen en vullen hun vrije tijd graag met reizen. Tijdens hun trips willen zij zelf weten waar zij gaan en staan. Een reismiddel zoals de camper past heel goed bij deze wensen, veel beter dan het vliegtuig.” Uit onderzoek van het NKC blijkt dat de camper zeer populair zal blijven onder de doelgroep. “We verwachten nog zeker 10 jaar goede verkoopcijfers onder 55-plussers.”

Randen van Europa

Dat de Nederlandse reiziger steeds avontuurlijker is, is niet alleen te merken aan de goede verkoopcijfers van campers. Ook de bestemmingen die zij met hun kampeerauto bezoeken veranderen hierdoor. “Ze hebben Frankrijk, Duitsland en Spanje inmiddels wel gezien. Je ziet daarom dat de randen van Europa steeds belangrijker worden. De Scandinavische landen hebben een grote aantrekkingskracht, net als Turkije en Marokko. Als wij bijvoorbeeld een campergroepsreis naar Marokko organiseren, zit die binnen de kortste keren vol. ” Ook de Balkan wordt steeds vaker bezocht door Nederlandse camperaars.

12 maanden per jaar

Naast de bestemmingen, is er ook een verschuiving te zien in de periodes waarin mensen er met de camper op uit trekken. “Vroeger gebeurde dit vaak alleen in de zomer, maar dat is allang niet meer zo. Steeds meer mensen gaan er het hele jaar door op uit. Dit vraagt aanpassingen op het gebied van de faciliteiten. In Nederland zijn veel campings bijvoorbeeld nog steeds dicht in de herfst of winter.”

Lees ook: voorkom gevaarlijke situaties door uw camper te wegen voor vertrek.

(Bron: de Telegraaf, NKC)

Geef een reactie

Reactie

  1. CampergroepsreizenItalie says:

    Wij verhuren al meer dan tien jaar Campers aan Nederlanders in Italie. Ook wij zien de laatste tijd steeds meer 55 plussers onder onze klanten. En dan bedoel ik eigenlijk 65 en 70 plussers. Om een nog fijnere beleving te hebben en meer te kunnen zien met minder zorgen en veel meer keuze vrijheid , hebben wij volgend jaar in Mei en September een fantastische groepsreis georganiseerd naar het uiterste puntje van Italie. Dit inclusief Nieuwe Huur Camper voor een enorm scherpe prijs. Bijna onmogelijk als je het vergelijkt met de anderen organisatoren. En dan te bedenken dat wij de reis op alle punten hebben kunnen verbeteren. Dan kan omdat wij gespecialiseerd zijn in Italie en het land goed kennen. Dus niet dat betuttelende gedoe zoals ,,We zijn er bijna” laat zien, maar reiziger die zelf keuzes maken en van onze expertise en ontzorging (bestaat dit woord eigenlijk wel?) genieten . Gewoon slim.