weegdagen nkc

Veilig op pad met de camper? Laat ‘m wegen

Staat er een camperreis op de agenda? Dan is het absoluut geen overbodige luxe om uw camper te laten wegen tijdens 1 van de jaarlijks terugkerende weegdagen die de Nederlandse Kampeerautoclub (NKC) organiseert. Op pad gaan met een te zware camper kan immers ongelukken veroorzaken.

Lekker veel meenemen

Hoe meer ruimte, hoe meer we meenemen. De gemiddelde camper is best ruim, dus is de verleiding om elke kastje, hoekje en gaatje te vullen met spullen die heus van pas zullen komen tijdens uw verblijf. Herkenbaar? Probeer het binnen de perken te houden, want een te zware camper kan erg gevaarlijk zijn.

Niet te zwaar

Dat een te zware camper een potentieel gevaar op de weg is, komt omdat te veel gewicht de rijstabiliteit benadeeld en ook een te groot beroep doet op het remsysteem.  Een camper heeft immers een maximaal gewicht dat het onderstel en de remmen aankunnen en alles daarboven is dus te veel. Dat maximale gewicht wordt vermeld op het kentekenbewijs onder de noemer toegestane maximummassa.

Weegdagen

Goed, een te zware camper is dus gevaarlijk en u kunt zelf opzoeken wat uw camper maximaal mag wegen, maar hoe weet u of dit gewicht is bereikt? Thuis is dit eigenijk niet na te gaan, maar gelukkig zijn er de NKC weegdagen. Rijd hier naartoe met een volledig ingepakt camper en kom erachter of uw voortuig niet te zwaar is.

Uit eerdere edities van de weegdagen blijkt dat het best eenvoudig is om de camper te vol te stoppen. Zo komt in 2021 éénderde van alle camperaars aan met een te zware camper. Om dit te voorkomen is het handig om te weten wat meegebrachte spullen doorgaans wegen. De NKC heeft een lijstje met voorbeelden opgesteld:

  • Passagier (gemiddeld) 75 kilo
  • Gasfles 15 kilo
  • Schoon water 100 kilo
  • Drager met e-bikes 75 kilo
  • Een luifel 35 kilo
  • Kampeerstoelen en -tafel 20 kilo
  • Boeken, kleding etc. 50 kilo

Komt u ook?

Wilt u zeker weten dat u op pad gaat met een camper die niet te zwaar is? Kom dan naar 1 van weegmomenten die voor 2022 op de planning staan.

Zaterdag 7 mei 2022 (10:00 – 14:00 uur)
Maaspoort Sports & Events
Marathonloop 1, ‘s-Hertogenbosch

Zaterdag 21 mei 2022 (10:00 – 14:00 uur)
Down Under (Laagravense Plas)
Ravensewetering 1, Nieuwegein

Zaterdag 4 juni 2022 (10:00 – 14:00 uur)
Parkeerplaats De Stok
De Stok, Roosendaal

Zaterdag 11 juni 2022 (10:00 – 14:00 uur)
P+R Vondellaan, Haren

(Bron: NKC. ANWB, archief. Foto: NKC)

Geef een reactie