praatpaal

Tweede leven voor de praatpaal

De bekende gele praatpalen die tot vorig jaar nog langs de snelwegen staan, krijgen een tweede leven. De praatpalen worden laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen. 

Trouwe dienst

Na 57 jaar trouwe dienst zijn in juli 2017 3.300 praatpalen langs de snelweg verwijderd. Een deel daarvan is verkocht aan particulieren, maar het andere deel is opgekocht door het bedrijf Ecoleon. Zij schreven een competitie uit voor het beste idee voor een nieuwe duurzame bestemming voor de praatpalen. Uit alle ideeën is het ombouwen van de praatpaal naar een laadpaal volgens Ecoleon haalbaar.

Multifunctioneel

De palen krijgen een multifunctionele bestemming; het worden ‘laappraatpalen’. Er worden palen omgebouwd tot laadpaal voor de elektrische auto, voor de elektrische fiets en er wordt een communicatiepaal gemaakt. De palen worden gemaakt met behoud van de originele vormgeving. Aan de vormgeving van de paal verandert dus niets.

Eerste palen op nieuwe bestemming

De communicatiepaal is in al in gebruik. In het noorden van het land staat de paal bij ov-knooppunten. Men kan via de paal een hub-taxi bestellen. Het bedrijf verwacht verder dat er vooral vanuit het midden- en kleinbedrijf interesse zal zijn voor de laadpalen. De eerste laadpalen worden geplaatst in Tiel en Ede. Ze deden eerder dienst als pechhulp langs de A50 bij Heteren en de A30 bij Ede.

(Bron: ANP/Nu.nl)

Geef een reactie