Duur 03:37
Gepubliceerd op 25 juli 2016

Terugblik We zijn er Bijna!: Lissabon

Door het coronavirus is er in 2020 geen nieuwe reis van We zijn er Bijna! Maar gelukkig hebben we de verhalen en beelden van eerdere reizen nog. Daarom nemen we u de komende weken mee op MAX Vandaag langs een aantal hoogtepunten van het programma.  Zoals de reis naar Spanje en Portugal in 2016. De Spaanse kust is het startpunt en de route gaat langs verschillende hoogtepunten naar het zuidwestelijkste puntje van Europa in Portugal. De groep brengt onder ander een bezoek aan de Algarve en natuurlijk aan de Portugese hoofdstad Lissabon. 

Lissabon

Lissabon is de hoofdstad en tevens grootste stad van Portugal. De stad is opgedeeld in verschillende wijken met ieder een eigen karakter en uitstraling. Het is een ideale stad voor een stedentrip. De stad is relatief klein en overzichtelijk en staat bol van bezienswaardigheden.

Hiëronymietenklooster: Mosteiro dos Jerónimo

Eén van die bezienswaardigheden is het Mosteiro dos Jerónimos. Het Hiëronymietenklooster staat in de wijk Belém in Lissabon. Het gebouw is opgetrokken uit kalksteen. Het staat onder andere bekend om zijn uitbundig versierde zuidportaal en dubbele kloostergang met zijn brede overdekking. In de kerk Santa Maria liggen graven van de leden van de koninklijke familie, maar ook van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. Zowel het klooster als de Torre de Belém, eveneens gebouwd om Vasco da Gama te eren, staan op de Werelderfgoedlijst.

Eerbetoon aan de ontdekkingsreizigers

Een andere bezienswaardigheid is de Padro dos Descobrimentos. Het eert de ontdekkingsreizigers die in de 15e en 16e eeuw de wereld hebben verkend. Het heeft de vorm van een schip en is ruim 50 meter hoog. Op het plein voor het monument is een windroos in het plaveisel verwerkt. Hierin staat een wereldkaart met daarop de ontdekkingsreizen uitgetekend. Op het monument staan zeevaarders met Hendrik de Zeevaarder voorop.

Genoeg te doen en te zien

Breng ook een bezoek aan het Oceanário de Lisboa. Het aquarium van Lissabon is een van de grootste aquariums ter wereld. Of maak een wandeling door de botanische tuinen van Ajunda. De Jardim Botânico da Ajunda zijn de oudste botanische tuinen van Portugal. Bekijk Lissabon vanaf Torre Vasco da Gama. Deze 145 meter hoge toeren ligt in de wijk Parque das Nações. De toren en de wijk zijn aangelegd voor de wereld EXPO in 1998.

Houdt u van winkelen? Dan mag een bezoek aan de benedenstad van Lissabon, Baixa Pombalina, niet ontbreken. Baixa is het kloppend hart en een van de drukste delen van Lissabon. Vroeger waren hier allerlei handelszaken en ambachtswinkels gevestigd. Nog altijd zijn er veel winkels met typisch Portugese producten te vinden.

De gids vertelt in het filmpje de groep wat de stad nog meer te bieden heeft en niet alleen naar beneden te kijken, ook naar de prachtige gevels in de stad.

De herhaling van We zijn er Bijna! door de Balkan is wekelijks te zien van zaterdag 18 juli tot en met 22 augustus 2020 om 19.05 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer