Duur 03:37
Gepubliceerd op 25 juli 2016

Lissabon

Lissabon is de hoofdstad en tevens grootste stad van Portugal. De stad is opgedeeld in verschillende wijken met ieder een eigen karakter en uitstraling. Het is een ideale stad voor een stedentrip. De stad is relatief klein en overzichtelijk en staat bol van bezienswaardigheden.

Ontstaan

Over het ontstaan van Lissabon is men het nog niet helemaal eens. Maar als we de legendes moeten geloven is de stad gesticht door de Griekse Odysseus. Wat vast staat is dat Lissabon 1200 voor Christus door de Feniciërs als handelspost is gebruikt. Ongeveer 200 voor Christus valt de stad in Romeinse handen. Wanneer het Romeinse Rijk uiteenvalt, raakt Lissabon in verval.

Rond 1200 krijgt Portugal zijn eerste Koning: koning Alfons I van Portugal. Hij verovert Lissabon na een belegering van 17 weken. Na de verovering laat de Koning het Castelo de São Jorge bouwen om de stad tegen vijandige aanvallen te beschermen.

Vasco da Gama

De stad ontwikkelt zich sterk, zowel economisch als cultureel. Mede dankzij de zeeweg naar Indië, ontdekt door ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, begint rond 1500 de Portugese Gouden Eeuw. Als dank voor de welvaart laat koning Emanuel I bij terugkeer van de ontdekkingsreiziger Vasco het Mosteiro dos Jerónimos bouwen.

In november 1755 wordt Lissabon getroffen door een zware aardbeving. Tienduizenden doden en gewonden en een verwoeste stad is het gevolg. Steen voor steen wordt de stad herbouwd. Veel historische gebouwen zijn verloren gegaan. Gelukkig heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden de aardbeving doorstaan.

Mosteiro dos Jerónimos

Het Hiëronymietenklooster staat in de wijk Belém in Lissabon. Het gebouw is opgetrokken uit kalksteen. Het staat onder andere bekend om zijn uitbundig versierde zuidportaal en dubbele kloostergang met zijn brede overdekking. In de kerk Santa Maria liggen graven van de leden van de koninklijke familie, maar ook van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. Zowel het klooster als de Torre de Belém, eveneens gebouwd om Vasco da Gama te eren, staan op de Werelderfgoedlijst.

Padrao dos Descobrimentos

Het monument Padrao dos Descobrimentos eert de ontdekkingsreizigers die in de 15e en 16e eeuw de wereld hebben verkend. Het heeft de vorm van een schip en is ruim 50 meter hoog. Op het plein voor het monument is een windroos in het plaveisel verwerkt. Hierin staat een wereldkaart met daarop de ontdekkingsreizen uitgetekend. Op het monument staan zeevaarders met Hendrik de Zeevaarder voorop.

Ponte 25 de Abril

Over de rivier de Taag ligt de rode hangbrug Ponte 25 de Abril. De oorspronkelijke naam van de brug is Ponte Salazar, naar de dictator. Maar na de revolutie in 74 is de brug omgedoopt tot 25 aprilbrug. De brug is nog altijd in gebruikt met een autodek boven en een spoorlijn onder.

Breng ook een bezoek aan het Oceanário de Lisboa. Het aquarium van Lissabon is een van de grootste aquariums ter wereld. Of maak een wandeling door de botanische tuinen van Ajunda. De  Jardim Botânico da Ajunda zijn de oudste botanische tuinen van Portugal. Bekijk Lissabon vanaf Torre Vasco da Gama. Deze 145 meter hoge toeren ligt in de wijk Parque das Nações. De toren en de wijk zijn aangelegd voor de wereld EXPO in 1998.

Winkelen

Houdt u van winkelen? Dan mag een bezoek aan de benedenstad van Lissabon, Baixa Pombalina, niet ontbreken. Baixa is het kloppend hart en een van de drukste delen van Lissabon. Vroeger waren hier allerlei handelszaken en ambachtswinkels gevestigd. Nog altijd zijn er veel winkels met typisch Portugese producten te vinden.

In de wijk Bairro Alto, de bovenstad, zijn meer exclusievere winkels te vinden. Van beginnende ontwerpers, exclusieve merken tot tal van nieuwe winkels. En mocht het een dagje regenen. Dan kunt u een bezoek brengen aan het overdekte winkelcentrum Vasco de Gama in de wijk Parque das Nações.

Op MAX Vandaag kunt u op de interactieve kaart de reis volgen van de kampeerders van We zijn er Bijna! Hier vindt u ook extra informatie en fragmenten over de bezienswaardigheden die de groep bezoekt!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer