klapperbord

Terug van weggeweest: het klapperbord op stations

Na jaren vol klachten, is de NS overstag: de grote, blauwe informatieborden komen terug op de 4 grote stations van Nederland. Op deze zogenoemde ‘klapperborden’ worden alle vertrekkende treinen van het komende half uur aangegeven. Ongeveer 7 jaar geleden moesten zij plaatsmaken voor kleinere, digitale varianten.

Geen blauw bord = geen centraal punt

‘Te klein’ en ‘onduidelijk’. Dit zijn slechts enkele klachten die de NS binnenkrijgt van treinreizigers en medewerkers nadat de grote, analoge klapperborden rond het jaar 2011 worden vervangen door veel kleinere, digitale exemplaren. Servicemedewerkers op Den Haag Centraal beginnen zelfs een handtekeningenactie voor het terugplaatsen, omdat zij overspoeld worden met vragen en klachten over het ontbreken van het bord. In Utrecht dringen bepaalde politieke partijen zelfs aan op een terugplaatsing. Veel ophef, die op zich makkelijk te verklaren is. De blauwe informatieborden zijn immers jarenlang het centrale punt op menig station. Met het verdwijnen hiervan, verdwijnen ook deze plekken.

In een nieuw jasje

Vanaf 2018 komen deze plekken weer terug, want de Nederlandse Spoorwegen is van plan om ze dan weer op te hangen. Voor zover bekend krijgen Amsterdam, Utrecht, Den Haag CS en Rotterdam een exemplaar. Echt klapperen tijdens het veranderen van de tijden zullen ze echter niet meer, aldus een woordvoerder van de NS. “We gaan het systeem wel moderniseren”, weet zij te vertellen. De digitale overzichtsborden blijven overigens ook hangen.

(Bron: NS, ANP)

Geef een reactie