Taxfree winkelen op Schiphol! Of niet?

See Buy Fly misleidt reizigers, zo kopt de Consumentenbond in het dossier Taxfree winkelen in hun nieuwste reisgids. Vliegt u naar een bestemming buiten de EU, dan zou u op de luchthaven belastingvrij moeten kunnen winkelen. Toch betaalt u hetzelfde als reizigers die binnen de EU blijven en dus niet taxfree mogen kopen. Hoe kan dat?

Dezelfde prijs

Schiphol legt het uit op hun website: “De luchthavenwinkeliers hebben hun prijzen gelijkgetrokken om te voorkomen dat reizigers afhankelijk van hun bestemming een andere prijs zouden moeten betalen.”

BTW voor rekening van winkeliers

Maar dan blijft de vraag: winkelen we nu taxfree, of niet? Hierover zegt Schiphol: “Het bedrag dat door de consument, die binnen de EU reist, aan btw betaald zou moeten worden, nemen de winkels voor eigen rekening. Alle vertrekkende passagiers op Schiphol kunnen daardoor winkelen tegen taxfreeprijzen.” Met andere woorden: de prijzen die je als vertrekkende reiziger betaalt zijn belastingvrij, want niet de klant, maar de winkelier betaalt de btw. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter iets anders. Zij liet een reiziger binnen de EU en een reiziger buiten de EU hetzelfde product kopen. Beide reizigers moesten €9,95 afrekenen. De EU-reiziger heeft een bonnetje waarop staat: €1,73 btw “uw aankoop is inclusief btw”. Op de bon van de reiziger buiten de EU is echter geen btw te bekennen, maar wel de vermelding “uw aankoop is belastingvrij”.

Omgekeerde wereld

“Een omgekeerde wereld”, aldus onderzoeker Bas Willigenburg van de Consumentenbond. “Als u buiten de EU reist zou u verwachten goedkoper uit te zijn, omdat u geen belasting hoeft te betalen. Maar in plaats daarvan betaalt u hetzelfde als reizigers binnen de EU.” Er wordt door de winkelier dan wel belasting betaald over aankoop van de reiziger binnen de EU, maar het aankoopbedrag van de reiziger die buiten de EU reist, steekt de winkelier volledig in eigen zak.

Wilt u meer weten? Lees het hele onderzoek van de Consumentenbond naar Taxfree winkelen.

 

Geef een antwoord