Verkeerslicht

Stoplicht dat op groen springt bij drukte succesvol

Een proef in Rotterdam met stoplichten die eerder op groen springen als er veel fietsers staan, blijkt een groot succes. De havenstad wil nu meer van zulke slimme stoplichten plaatsen op drukke kruispunten.

Het eerste stoplicht – een primeur in Nederland – is in september 2016 in gebruik genomen op het Churchillplein in het centrum van de stad. Daar ontstonden vaak opstoppingen. Een speciale warmtesensor meet daar nu hoe druk het is. Staan er 10 fietsers of meer, dan springt het licht op groen.

Regensensor

De bedoeling was om de wachttijd voor fietsers met 30 tot 50 procent terug te brengen. Dat blijkt in de praktijk te lukken. De bedoeling van Rotterdam is om de stad aantrekkelijker te maken voor fietsers. Een andere innovatie waarmee Rotterdam experimenteert is een stoplicht met regensensor. Dat wordt sneller groen tijdens een regenbui. Dit type stoplicht is nu op 2 locaties geïnstalleerd.

Ledlicht

Smartphone

In Bodegraven is ook een bijzonder stoplichtexperiment. Een verkeerslicht in de stoep, om zo voetgangers die in gedachten verzonken op hun smartphone kijken extra te waarschuwen. De ledlijn in de stoep licht rood of groen op. Er is wereldwijd aandacht voor dit experiment. De lichtlijnen worden in de toekomst mogelijk ook in fietspaden gelegd.

(Bron: NOS.nl)

Geef een reactie