Vrouw rijdt auto. Steeds meer ouderen hebben een rijbewijs.

Steeds meer 50-plussers hebben een rijbewijs: zo blijft u veilig rijden

Er zijn steeds meer 50-plussers met een rijbewijs, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Begin 2024 beschikken meer dan 6 miljoen 50-plussers over dit rijbewijs, terwijl dat aantal 10 jaar geleden nog onder de 5 miljoen ligt. Maar hoe blijven we langer en veilig rijden? We hebben een aantal tips.

Grootste toename in 65-plussers met een rijbewijs

Vooral onder 65-plussers is de toename groot. Zo zijn er aan het begin van 2024 bijna 2,8 miljoen 65-plussers in het bezit van een rijbewijs, 850.000 meer dan 10 jaar eerder. Dat is een toename van 45 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze toename is gedeeltelijk toe te schrijven aan het groeiend aantal 65-plussers in Nederland, maar komt ook doordat er simpelweg meer mensen in deze leeftijdsgroep een rijbewijs hebben.

Hoe kunt u veilig blijven rijden?

Het is goed nieuws dat Nederlanders ook op latere leeftijd een rijbewijs hebben. Het kan echter ook enkele risico’s met zich meebrengen. Zo kan het zicht, het gehoor en de spierkracht met de jaren afnemen. Ook kan het reactievermogen verminderen.

Gelukkig zijn er genoeg zaken die u zelf kunt doen waardoor u op latere leeftijd veilig kunt blijven rijden. Laat bijvoorbeeld regelmatig uw gezondheid controleren. Vanaf 75 jaar is dit verplicht als u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Maar laat ook voor deze leeftijd regelmatig uw zicht, gehoor en algemene gezondheid controleren. Al vanaf het 40ste levensjaar neemt bijvoorbeeld het zicht af.

Verder is het verstandig om voldoende in beweging te blijven, zodat u fysiek en mentaal scherp blijft en u uw reactievermogen op peil houdt. Merkt u toch dat uw reactievermogen afneemt? Houd hier dan rekening mee als u de weg op gaat. Vermijd bijvoorbeeld de spits. Dan staat u én niet in de file én het is een stuk rustiger op de weg.

Gebruikt u medicatie? Overleg dan met de (huis)arts of u daarmee mag rijden. Sommige medicijnen zijn van invloed op het rijgedrag.

Hulpmiddelen tijdens het rijden

Er bestaan ook hulpmiddelen om veilig te blijven rijden. Heeft u moeite met rijden in het donker. Denk dan aan een nachtbril. Een nachtbril zorgt ervoor dat het licht van tegenliggers minder fel is en het maakt de belijning op het wegdek duidelijker.

Wilt u meer zicht rondom de auto, dan is een dodehoekspiegel een handig hulpmiddel. Zo bent u nog beter voorbereid op inhalend verkeer. Voor vrachtwagens is deze spiegel verplicht, maar hij is ook voor personenauto’s nuttig. Heeft u vooral moeite met de vele handelingen tijdens het rijden? Dan kunt u overwegen om over te stappen op een automaat. Dan kunt u alle aandacht richten op het verkeer. Dat is weer een zorg minder tijdens het autorijden.

Bij blijven

De meeste moderne auto’s beschikken over tal van technische snufjes. Die kunnen het rijden makkelijker maken, maar soms ook onnodig ingewikkeld voor wie het niet gewend is. Onbekende piepjes of trillingen van de auto, kunnen tot een schrikreactie leiden. Dat is niet wenselijk als u net met 100 kilometer per uur over de snelweg gaat. Laat u deze hulpmiddelen goed uitleggen, zodat u ze optimaal kunt gebruiken.

Regels zijn aan verandering onderhevig, zo ook de verkeersregels. Ooit heeft u het rijbewijs gehaald, maar inmiddels zijn er regels bijgekomen of veranderd. Blijf op de hoogte. Doe af en toe een test om uw rijvaardigheidskennis te testen. Heeft u lang niet gereden, neem dan eerst een paar rijlessen om er weer in te komen.

Zo lang mogelijk door blijven rijden is fijn, het vergroot immers de mobiliteit. Toch komt er een moment dat het niet meer gaat. Wees eerlijk tegen uzelf. Maak het bespreekbaar met uw omgeving en ga indien mogelijk op zoek naar alternatieven vormen van vervoer.

(Bron: Nu.nl, VVN, CBS, senioren.website, opticienaanhuis. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Gamba says:

    Er zijn inderdaad veel 65 plussers op de weg met de auto, maar ook op de fiets of te voet. Maar moet dat een probleem zijn? Zouden we niet terug moeten naar gewoon meer respect voor elkaar. Het lijkt wel of iedere weggebruiker net als op de werkplekken snel, sneller, snelst moeten. Nu zijn er al door dit gedrag veel jeugdigen die in de put zitten of uitgeblust zijn. Kunnen we a.u.b. de weggebruiker bewust maken van het feit dat een auto een ongewild moordwapen kan zijn. Zo ook van ongewenst gedrag op de weg. Met allerlei middelen in het lijf rijden mensen op de weg en kunnen hierdoor geen goede beoordeling van de situatie op de weg maken. En als er dan dingen gebeuren met ernstige gevolgen komen de krokodillentranen en voor gewonden of nabestaanden levenslang verdriet. Iemand die over de weg sukkelt, kun je, als dat kan passeren zonder de ander agressief te benaderen. In Nederland is het een gewoonte geworden om anderen in een jas te dwingen die niet past. Waarom moeten de mensen die nu boven 65 zijn in het verdomhoekje gezet worden voor alle problemen. Of het nu op de weg is. In de zorg of op de huizenmarkt. Ze zijn met zovelen door de instelling van de overheid 70 jaar geleden, toen het land opgebouwd moest worden. Nu moet de overheid en de bewoners van Nederland omgaan met de erfenis van(verkeerde) beslissingen die in het verleden gemaakt zijn. Een oplossing is het probleem onder ogen zien, je gedrag en denkpatroon aanpassen. Waren alle voorzieningen niet overal verbannen zouden alle bewoners van Nederland niet zover moeten reizen om deze te bereiken. Mijn gedachten gaan uit naar gelijke behandeling voor jong of oud. Stop met dat stigmatiseren.