Smeren tegen de wintersportzon

Door de kou merken mensen vaak pas laat dat de huid verbrandt. Daarom wordt er in de wintermaanden minder gesmeerd. Gevaarlijk! De KWF Kankerbestrijding waarschuwt mensen tegen de wintersportzon.

Gevaren

Vooral met de krokusvakantie in het vooruitzicht trekken veel Nederlanders naar de sneeuw. In de bergen is de lucht schoon en helder waardoor de UV-straling flink sterker is, zelfs als de zon zich niet laat zien. Daarnaast weerkaatst verse sneeuw 90 procent van de straling. Daardoor wordt de huid intens blootgesteld aan UV-stralingen. Een onbeschermde huid verbrandt door deze factoren extra snel.

Huidkanker

Uit recent onderzoek blijkt dat ouderen zich beter insmeren dan jongeren. 68 procent van de ouderen smeert zich altijd in, tegen 41 procent van de jongeren die aangeeft dit zelden of nooit te doen. Een verbrande huid vergroot het risico op huidkanker. Huidkanker neemt de laatste jaren sterk toe. Afgelopen jaar waren er 50.000 nieuwe gevallen van huidkanker, terwijl dit in 2004 nog 28.000 constateringen waren.

Tips

Met de volgende tips van het KWF zorgt u ervoor dat u onbezorgd van uw wintersport kunt genieten:

  • Smeer de huid 30 minuten voordat u de piste opgaat in met minimaal factor 30.
  • Door zweten of op en afdoen van de skibril of haarband verdwijnt de crème snel. Herhaal het insmeren daarom iedere 2 uur.
  • Kies voor een vette zonnebrandcrème, als u namelijk een product kiest op waterbasis zoals in de zomer vaak wordt aangeboden, kan deze bevriezen op de huid. De wintersportcrèmes bevatten veel vetten waardoor u ze ook bij lage temperaturen goed kunt aanbrengen. Daarnaast helpt vettige crème ook tegen uitdroging van de huid wat in de winter vaak gebeurt.

Geef een reactie

Reactie

  1. Baggerman says:

    Smeren tegen de winterzon, ik ben ruim dertig jaar op wintersport geweest ook boven de 2000 meter en hoe hoger je komt hoe feller de zon is. Al die jaren werd er door alle wintersporters gesmeerd tegen verbranding en nu ineens trekt men aan de bel terwijl de wintersporter het allang weet en ook de gevaren kent. Ik heb in al die jaren dat ik op de skies stond niemand meegemaakt die na afloop verbrand was.