Nijmegen

Meeste kans op verkeersongeluk in Nijmegen

Het Keizer Karelplein in Nijmegen is de meest onveilige verkeerslocatie van heel Nederland. Er gebeuren hier jaarlijks meer dan 80 ongelukken, zo blijkt uit een analyse van RTL Nieuws.

Black spots

Uit het onderzoek van RTL blijkt dat Nederland ruim 1100 zogenoemde black spots telt, dit zijn locaties waar in 3 jaar tijd meer dan 10 ongelukken gebeuren. Deze locaties worden onder andere bijgehouden door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Samen zijn al deze black spots goed voor zo’n 17.000 verkeersongevallen op jaarbasis.

Keizer Karelplein

De plek waar de kans het grootst is op een ongeluk, is het keizer Karelplein in Nijmegen. Hier vinden 83 ongelukken plaats tussen december 2014 en december 2016. Dit grote verkeersplein is breed, onoverzichtelijk en daardoor erg gevaarlijk. De belijning ontbreekt en ook zijn er veel af- en toeritten, waardoor het verkeer vaak van alle kanten komt. Deskundigen spreken ook wel van een on-Nederlandse rotonde.

Andere gevaarlijke punten

Na het Keizer Karelplein, is het A4-knooppunt De Nieuwe Meer nabij Amsterdam de meest onveilige verkeerslocatie van Nederland met 78 ongelukken tussen 2014 en 2016. Hierbij vallen 13 slachtoffers, een aantal dat vele male hoger ligt dan de 3 die er vallen bij de ongelukken op het Keizer Karelplein. De rest van de top 5 bestaat uit het kruispunt Blaakweg, Ringbaan West en Ringbaan-Zuid nabij Tilburg, kruispunt Waldorpstraat, Hildebrandstraat en Neherkade in Den Haag en tot slot het A58-knooppunt De Stok bij Roosendaal. Op de laatst genoemde locaties gebeuren er tussen 2014 en 2016 jaarlijks zo’n 46 ongelukken.

UPDATE: RTL Nieuws heeft inmiddels laten weten dat de uitkomsten van hun onderzoek niet onomstotelijk vast staan, omdat het aantal ongelukken per locatie niet juist is. Hierop is RTL gewezen door verkeersonderzoeksbureau VIA. Omdat de uitkomst niet klopt, gaan zij het onderzoek opnieuw uitvoeren.

(Bron: RTL Nieuws, SWOV)

Geef een reactie