Zweden

Maxime op reis: regio Skåne in Zweden

Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Deze keer verkennen we de regio Skåne in het zuiden van Zweden, te water, op de fiets en al wandelend. 

‘Het echte Zweden’

“Straks rustig blijven ademhalen, probeer niet te hyperventileren”, zegt Nicholas Hörlin, eigenaar van badhuis, als we ons klaarmaken om ‘het echte Zweden’ te ervaren. Het zeewater schommelt door het jaar heen tussen de 0 en 24 graden, nu zal het zo’n 11 graden zijn.

We beginnen in de sauna. De grote ramen bieden uitzicht op de steiger en het water van Öresund met in de verte de beroemde brug die Denemarken met Zweden verbindt. 2 vrouwen met verhitte hoofden liggen er al even, moeder en dochter, ze komen hier vaak. ‘Pure ontlading’, noemt moeder Saga haar dagelijkse ritueel. “Je bent nietig in de zee, één met de natuur. Als je al piekert, stopt het meteen, het plaatst alles weer in perspectief.”

Zweden

Lotta, die straks nog naar school moet, vertelt over de drukte in de zomer. “Dan komen mensen in badjassen en op slippers op de fiets hierheen, nemen naakt een dip in zee, en even later kom je ze weer tegen in de supermarkt met natte haren, nog altijd badjas. En niemand die het gek vindt.” De zee voelt ijskoud maar zacht aan. Ik focus op mijn ademhaling, en bak er niks van. Toch is het heerlijk. Als we even later op de fiets zitten om van Skanör langs de kust naar het 30 kilometer verderop gelegen Trelleborg te fietsen, voelen we ons nog steeds als herboren.

Mooie fietsroutes

De Zweden hebben mooie fietsroutes aangelegd, eenvoudig te volgen door de bruine fietsrouteborden. Wij volgen die van ‘Sydkustleden 3’ langs de Zuidkust. Het vissersdorp Skanör (‘wie hier is geboren, gaat nooit meer weg’) laten we achter ons. De haven uit, langs open velden, paarden met hun benen nog in de ochtendmist. We gaan door bossen, natuurreservaten en af en toe een dorp, met slingerende lanen en ruim opgezette bungalows. Alles hier ademt rust. De zon breekt door en tientallen roofvogels boven ons azen op een prooi in het veld. Als we bij Höllviken aankomen ruiken we de zee. Tussen het duingras staan kleine houten hutjes in alle kleuren. 2 wandelaars op leeftijd groeten ons met ‘hej hej’. Het Zweedse ‘goedendag’ heeft iets joviaals.

Fietsroutes, Zweden

Heeft iets weg van Groningen en Noord-Limburg

De laatste etappe van de route doet denken aan de open velden van Groningen en de heuvels van Noord-Limburg. Het is flink aanpoten met tegenwind en een beetje monotoom, tot de havenstad Trelleborg met haar cruise-en vrachtschepen opdoemt. Net buiten het stadscentrum ligt pal aan de Baltische Zee onze lunchstop, met uitzicht op een meterslange houten steiger met trappetjes de zee in. De lunch is na 3 uur fietsen meer dan welkom.

Wijnproducent

In Skåne houden ze van zware kost; aardappelen, eend of hert, gefermenteerde ui en vossenbes, en dille, hun nationale kruid. Veel producten zijn biologisch en lokaal verbouwd. Minder bekend is dat Zweden ook wijn produceert. De wijngaard boven Grönby is een van de grootste wijngaarden van het land en eco-gecertificeerd.

Eigenaren Håkan en Lotta Hansson plantten 18 jaar geleden als hobby 700 druivenstruiken. Inmiddels zijn het er 23.000, telt hun wijngaard 6,5 hectare en bestieren ze ook nog een wijnbar en restaurant. “Weet je dat we het meest noordelijke land zijn dat wijn commercieel produceert? Als je de latitude volgt, ligt Canada zuidelijker”, zegt Håkan, terwijl we uitkijken over de glooiende velden. Poes Charlie wijkt niet van onze zijde en verderop knipt Lotta de laatste druiven voor de jam.

“We hebben dit alleen kunnen doen vanwege klimaatverandering; Zweden heeft er een zomermaand bijgekregen. En vanwege de hybride soorten die we produceren”, gaat Håkan verder. “Solaris en Rondo, ontwikkeld vanuit klassieke druiven als Riesling, Pinot Gris en Sankt Laurent.” Hij groeide op op deze boerderij, maar werkte tot zijn 50e als bankier. “Noem het de midlifecrisis. Pas toen ik vanuit hobby met druiven begon en het complete proces meemaakte, wist ik dat dít het was. ’s morgens om 6 uur op het veld staan, om 8 uur ontbijten en dan ’s avonds met mijn vrouw in een restaurant eten, waar de chef onze wijn bij het gerecht serveert. Cirkeltje rond, niets is mooier dan dat.”

Universiteitsstad Lund

Op ongeveer 3 kwartier rijden van de wijnboerderij ligt Lund, een van de oudste steden van Zweden met 1000 jaar historie. Een universiteitsstad. En dat is goed te merken als we ’s avonds aankomen in ons hotel. Er is een studentengala gaande, het decor van het pand vol kroonluchters en een klassiek trappenhuis met glas-in-loodramen kon niet passender zijn. Ook de volgende dag zien we tijdens een wandeling door de stad een grote groep studenten in rokkostuum en vierkante academische petten op aan lange tafels, zingend en wiegend met de armen in elkaar gehaakt. Elk jaar op 1 mei springen studenten massaal in de vijver voor het oude universiteitsgebouw om het aanbreken van de lente te vieren, horen we.

Lund, ZwedenWalhalla voor fijnproevers

Lund is levendig op deze zonnige dag. In de Klostergatan staan lange rijen staan voor de patisserie en de chocolaterie, het is duidelijk dat in deze straat liefhebbers van eten hun hart op kunnen halen. Van sushi van verantwoord gevangen vis tot een tentje waar u terecht kunt voor een typisch Zweeds ontbijt; eiercake met dikke, knapperige bacon. Verderop in de Saluhallen, een voormalige markthal, vindt u allerlei specialiteitenwinkels voor delicatessen en drank en nog meer restaurants.

Voor ieder wat wils

Langs de buitenmuren en in de nissen van de beroemde kathedraal genieten mensen met een boek of een koffie van het mooie weer, terwijl binnen de Middeleeuwse astronomische klok slaat. Een publiekstrekker, net als Lunds Konsthall, het Historisch Museum en de botanische tuin. Voor wie wil winkelen is er de sjieke winkelstraat Lilla Fiskaregatan langs het Grand Hotel, met in de zijstraten de kleine boetiekjes.

Actief in Skåne en omgeving

We hebben genoeg stadse cultuur gesnoven, de natuur lonkt weer. In het uitgestrekte Skåne kunt u fantastisch hiken of mountainbiken. Bijvoorbeeld rond het Lärkesholmsjön meer, een gebied vol naaldbomen, en waar we voor het eerst die typisch donkerrode, houten huizen zien zoals we ze kennen uit de boekjes.

Heel anders is het gebied in de buurt van Genarp bij de bergkam van Romeleåsen. Hier is het heuvelachtig, met hoogteverschillen van 200 meter en rotsen die zo’n 150 miljoen jaar geleden zijn gevormd. Stevige wandelschoenen zijn op sommige stukken geen overdreven luxe. En wie ermee de top van de berg weet te bereiken, wordt beloond met een prachtig uitzicht over het uitgestrekte, beboste dal van Skåne.

Zweden

Onder de noemer Maxime op reis leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Klik hier voor een compleet overzicht en meer reisverhalen. 

(Foto’s: Redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie