Californië

Maxime op reis: Californië

Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Deze keer maken we een Roadtrip door Amerika, van een kleine 6.000 km. Door de staten Californië, Nevada, Utah, Colorado en Arizona. Waarbij we 3 grote steden bezoeken en in totaal 18 nationale parken. In dit eerste deel leest u over de bezienswaardigheden in Californië. In 4 volgende reisverhalen over de overige staten die wij in de Verenigde Staten bezocht hebben.

San Francisco

Onze reis start in San Francisco. We verblijven hier 2 nachten en hebben een volle dag om de bezienswaardigheden te bezoeken. Dat is niet ideaal, aangezien deze stad zoveel te bieden heeft, maar omdat we er jaren geleden al eens geweest zijn, hebben we deze keuze gemaakt. Gezien het tijdsverschil zijn we extra vroeg wakker, wat in dit geval een gunstig bijverschijnsel van de jetlag is. De eerste dagen beginnen voor ons autoloos. Parkeren is namelijk een prijzige aangelegenheid in San Francisco en wij hebben alternatieven voor ons vervoer gezocht.

Alcatraz

We beginnen onze stadstour met Alcatraz. Wie dit gevangeniseiland wil bezoeken doet er goed aan in Nederland ruim van tevoren kaarten te bestellen. Over het algemeen is dat 3 maanden van tevoren mogelijk. San Francisco beschikt over prima openbaar vervoer, maar gezien ons tijdschema laten wij ons door een taxi afzetten bij Pier 1, waarna we een korte wandeling maken naar Pier 33, het vertrekpunt voor de boot. Een kwartier varen later zetten we voet aan wal, om vervolgens aan de redelijk steile klim naar het gevangeniscomplex te beginnen. Dat van 1934 tot 1963 in gebruik geweest is. Via een koptelefoon krijgen we (in het Nederlands) de soms bloederige geschiedenis te horen over het eiland, de gevangenis en zijn beruchte gevangenen. Natuurlijk zien we ook de beroemde cellen waar gevangenen Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin uit ontsnapt zijn, door gaten in de muren te maken.

Californië

Californië

Painted Ladies

Rond het middaguur zijn we weer terug bij Pier 33, vanwaar we richting Pier 39 lopen. Hier zijn vele restaurants en winkels te vinden en tientallen zonnebadende zeeleeuwen, met alle geur en rumoer van dien.

Californië

Na de lunch lopen we verder richting Fisherman’s Wharf. Hier zijn eventueel fietsen te huren, waarmee u over de Golden Gate Bridge kunt fietsen. Wij gaan echter op zoek naar de halte van de Hop on Hop off-bus, waarmee we de komende uren door de stad reizen. Deze bus is een handige manier om veel te zien in korte tijd, aangezien alle belangrijke bezienswaardigheden aangedaan worden en overal in- en uitgestapt kan worden. Zo rijden we door het zakencentrum en de kunstzinnige hippiewijk Haight-Ashbury, met zijn mooi muurschilderingen. We stappen uit in de buurt van Alamo Square Park, waar de Painted Ladies te vinden zijn. De charmante rij Victoriaanse huizen, die iedereen en ja ook wij, op de foto wil.

Californië

Golden Gate brug

Onze volgende stop is het Golden Gate Park. In dit park, dat groter is dan Central Park in New York, kunt u gemakkelijk enkele dagen doorbrengen. In de noordoostelijke hoek vindt u bijvoorbeeld een Nederlandse tuin, inclusief molen. Wij bezoeken de botanische tuin, waarna onze tocht verder gaat richting en over de Golden Gate brug zelf. Een zeer goede manier om de brug van dichtbij te bewonderen en mooie foto’s te maken. De gebruikelijke mist (ook wel San Francisco’s natuurlijke airco genoemd) is vandaag afwezig, dus het zicht is extra goed.

Californië

Californië

Lombard Street

Vervolgens rijden we mee tot Lombard Street, de beroemde kronkelende straat, waar auto’s van boven naar beneden slingeren. Vanaf de halte moeten we wel nog een heuvel met een extreem hoog hellingspercentage oplopen, maar dat is het zeker waard.

Californië

China Town

Het plan is om daarvandaan de klassieke kabeltram richting Chinatown te nemen, maar de Cable Cars op deze route blijken tijdelijk niet te rijden vanwege onderhoud. Daarop besluiten we de benenwagen te nemen. De route leidt ons door Little Italy. Aan de kleuren op de lantaarnpalen zijn de wijken te herkennen, maar eenmaal in Chinatown (de oudste en grootste van de VS) wanen we ons sowieso niet langer in de Verenigde Staten. Alles in deze kleurrijke wijk ademt Azië. We kijken er onze ogen uit en verlaten de wijk via de Dragon’s Gate. Hiervandaan is het nog een kleine 20 minuten lopen naar ons hotel. Helaas komen we op het laatste gedeelte van dit traject, in Ellis Street, ook de vele tientallen zwervers tegen waar San Francisco bekend om staat. Ze slaan geen acht op ons, maar toch voelen we ons ongemakkelijk tijdens het slalommen tussen de tenten en dozen die zij als onderkomen gebruiken.

Californië

Highway 1 en 17 Mile Scenic Drive

Na het ophalen van onze huurauto verlaten we de stad. De eindbestemming van vandaag is in de buurt van Yosemite en daar rijden we via een kleine omweg, via Highway 1, naar toe. Maar niet voordat we het hogerop gezocht hebben. We gaan daarvoor naar de Twin Towers, een bergtop die een prachtig weids uitzicht over San Francisco biedt. In tegenstelling tot een dag eerder is nu wel de mist aanwezig waar San Francisco om bekend staat.

Californië

Via een mooie route langs de kust rijden we richting zuiden, waarbij we de plaatsen Santa Cruz en Monterey aandoen en de 17-Mile Drive rijden. Een oogverblindende route met de mooiste uitzichten.

Californië

Yosemite National Park

Het is tijd voor bergen, valleien, watervallen en adembenemende uitzichten in het geliefde nationale park Yosemite. Afhankelijk van hoeveel tijd u er te besteden heeft, kunt u vooraf plannen welke bestemmingen u in dit zeer uitgestrekte gebied wilt zien. Aangezien we tijdens onze rondreis veel parken bezoeken schaffen we hier de America the Beautiful-pas aan. Deze geeft (een jaar + een maand) toegang tot de vele natuurparken die eronder vallen en dat is in ons geval een stuk economischer dan bij alle parken apart betalen.

Bij het binnenrijden van de vallei stuiten we meteen al op indrukwekkende steile rotsen aan beide zijden. Ondanks dat het nog vroeg in de ochtend is, is het al flink druk. We parkeren de auto bij Yosemite Valley en lopen daarvandaan naar de tentoonstelling van het Visitor Center. Vervolgens stappen we in de Shuttle bus, die deels een route rijdt waar geen autoverkeer toegestaan is. Echt bijzonder is de route wat ons betreft niet en vanwege de enorme drukte in de bus vinden we het ritje dan ook niet echt geslaagd. Eenmaal terug in de auto rijden we naar El Capitan Meadow, een vallei die mooi uitzicht biedt op 1 van de in het oog springende gebergtes: El Capitan (900 m hoog). Voor nog indrukwekkender uitzichten gaan we vervolgens op weg naar Glacier Point, waarbij u onderweg eerst ook nog de lagergelegen Valley View en Tunnel View te zien krijgt. Van hieruit heeft u een prachtig zicht op Yosemite Valley.

Californië

Qua kilometers valt de tocht naar Glacier Point mee, maar het kost ons toch ruim een uur om de top te bereiken. Onderweg treffen we uitgestrekte stroken aan waar het vuur flink heeft huisgehouden. Vlak voor de top is Washburn Point ook zeker de moeite van het stoppen waard.

We zijn zeker niet de enigen die op het spectaculaire uitzicht afkomen, dus het laatste gedeelte rijden we in ‘file’. Als we eenmaal een plekje voor de auto gevonden hebben, vergapen we ons aan het zicht op Half Dome, de watervallen Upper en Lower Yosemite Falls en het uitgestrekte gebied eromheen.

Californië

Sequoia National Park

Via een stukje Kings Canyon National Park rijden we naar Sequoia National Park. Zo komen we al snel bij de eerste beroemde mammoetboom, de General Grant Tree, te midden van vele andere enorme sequoia-bomen in General Grant Grove. De bomen zijn op grote hoogte te vinden en ondanks dat het zomer is, is het op dit vroege tijdstip slechts 7 graden. De General Grant Tree heeft een respectabele leeftijd van 1.700 jaar en is met bijna 83 m de op één na hoogte sequoia ter wereld. Die op de foto krijgen is dan ook een uitdaging. Hij wordt ook wel liefkozend de nationale kerstboom genoemd. De andere beroemde boom is te vinden in Sequoia National Park. Vanaf het parkeerterrein is het nog een pittig eindje lopen. Niet zo zeer qua afstand, maar wel qua hoogte en verloop (700 m) van de trail. Voor minder validen is er daarom een alternatieve parkeerplaats verderop, vanwaar de General Sherman eenvoudiger te bereiken is. Met een kleine 84 m is dit de hoogste sequoia ter wereld. Met zijn leeftijd van 2.200 jaar is hij ook één van de oudste levende wezens op aarde.

Californië

Death Valley

Het imposante bosgebied maakt plaats voor de uitgestrekte vlaktes van de Mojave-woestijn. Met een auto vol water en eten voor onderweg rijden we via het plaatsje Stovepipe Wells Death Valley binnen. Hier kunt u eventueel nog tanken en wat te eten en drinken kopen. Ook één van de weinige hotels is hier te vinden.

Vlakbij liggen de Mesquite Flat Sand Dunes. Aangezien we ons op de heetste plek ter aarde bevinden, staat hier een bord dat waarschuwt voor extreme hitte. Er na 10 uur ’s ochtends lopen wordt dan ook afgeraden, maar met 35 graden is het op dit moment goed te doen. Met een fles water binnen handbereik beklimmen we daarom het eerste gedeelte van de zandduinen.

Californië

Waarna we doorrijden naar de Golden Canyon, een smalle kloof tussen de rotsten. Hier kan een korte route worden gelopen, afhankelijk van de temperatuur op dat moment.
Voor de Devil’s Golf Course moeten we de doorgaande weg verlaten, om via een onverharde weg hobbelend het eindpunt te bereiken. Daar vindt u een bizar landschap van zoutkristallen.

Californië

Een kwartier verderop ligt het laagstgelegen (85,5 m onder zeeniveau) én heetste punt van het park, Badwater Basin. Er bevindt zich hier nog een klein meertje, waar de zeldzame Pupfish leeft.

Californië

We rijden ook nog de 9 mijl lange eenrichtingsweg Artist’s Drive, met zijn bijzonder mooi gekleurde rotsen en zien nog meer bijzonder gevormde rotsen bij Zabriskie Point.

Californië
We sluiten ons bezoek af met een steile en bochtige rit naar Dante’s View, voor het meest spectaculaire uitzicht van het park, vanwaar u zowel het hoogste als het laagste punt van Death Valley ziet liggen. We kunnen het u van harte aanraden.

Californië

Joshua Tree National Park

Na Death Valley ligt Las Vegas op onze route, maar daarover leest u in een volgend verhaal. Voor nu pakken we onze rit door Californië op in Joshua Tree National Park, dat wij via het woestijnplaatsje 29 Palms inrijden. Het park heeft zijn naam te danken aan de Joshua Tree, een Yuccasoort, die op deze plek uitgroeit tot een flinke boom. Naast de vele Joshua Trees is het park ook rijk aan bijzondere gesteentes en rotsen. Waaronder de Skull Rock, oftewel schedelrots. We slapen in Palm Springs. Was het hier de vorige keer dat we er waren vooral vergane glorie, nu gaat het dit plaatsje duidelijk weer voor de wind. In het historische en sfeervolle oude centrum eten we in één van de gezellige eettentjes.

Californië

Los Angeles

Van Palm Springs is het zo’n 180 km naar Los Angeles, maar wij rijden eerst iets noordelijker door, om een aantal mooie kustplaatsen aan Highway 1 te bezoeken. Beginnend met Malibu. Hier wonen veel bekende sterren in prachtige huizen. Het strand is vanwege hun privacy niet overal bereikbaar vanaf de weg, maar vanaf de pier heeft u een mooi uitzicht op het strand en de huizen. Ook kunt u er eventueel een hapje en een drankje doen.

Californië

Drukker, maar zeker ook de moeite waard is de Pier van Santa Monica Beach. Ook qua parkeren is het hier goed geregeld, met een grote parkeerplaats direct naast de pier, maar daar zit vanzelfsprekend wel een prijskaartje aan. De pier zelf heeft wel wat weg van een klein pretpark, compleet met achtbaan en reuzenrad. Ook is het eindpunt van Route 66 hier te vinden. Een geliefde fotospot. Vanaf de pier loopt u ook zo het winkelgebied van Santa Monica in. Hier wisselen moderne panden en karakteristieke oude gebouwen elkaar af.

Californië

In het nabij gelegen Venice Beach willen we eerst de Canals bezoeken, dus we parkeren onze auto parallel daaraan, aan de South Venice Boulevard. Met de Canals doet Venice zijn naam eer aan, want dit zijn kanalen die aan Venetië doen denken. Of Giethoorn zo u wilt. Het is een charmante wijk, met prachtige huizen en tuinen en boogbruggen die de kanalen met elkaar verbinden.

Californië

Hiervandaan lopen we richting boulevard, waar het een bonte verzameling aan mensen en strandtenten is. De plek waar Arnold Schwarzenegger vroeger veel te vinden was, Muscle Beach wordt op het moment dat wij er zijn gerenoveerd, maar is normaal ook één van de hotspots van Venice. Ook leuk is het om hier een fiets te huren en via het fietspad langs het strand heen en terug naar Santa Monica te fietsen.

Californië

Onze laatste strandbestemming van vandaag is Redondo Beach, waar ons hotel gelegen is. Het is er voor LA-begrippen rustig en het ligt op slechts een half uur rijden van het vliegveld. Wat gezien de extreme drukte op de wegen prettig is, als er een vliegtuig gehaald moet worden.

Californië

Downtown LA

In de omgeving van Union Station, dat uit 1939 stamt (zeker even naar binnen gaan) ligt het oudste gedeelte van Los Angeles. U vindt er verschillende bezienswaardigheden bij elkaar. Zoals El Pueblo de Los Angeles Historical Monument, waar 27 historische gebouwen, waaronder een gratis te bezoeken brandweerkazerne bij elkaar liggen. In Olvera Street vindt u het oudste huis Avila Adobe, uit 1818 (ook gratis te bezoeken) en allerlei stalletjes met Mexicaanse snuisterijen. Op een kleine 10 minuten lopen ligt het prachtige City Hall, het stadhuis. Op 20 minuten lopen ligt Angels Flight Railway, voor een, zeer kort, maar uniek treinritje de heuvel op.

Californië

Griffith Obervatory en Hollywood

Voor een mooi uitzicht op LA en de letters van de Hollywood Sign rijden we naar Griffith Observatory. Als u er langer wilt blijven dan alleen een snelle blik op het uitzicht is het zeker de moeite waard. Is het u alleen om het uitzicht te doen, dan hebben we een andere tip voor u, dat u mooi kunt combineren met de Walk of Fame in Hollywood: ga daarvoor het naar openlucht-winkelcentrum Hollywood & Highland. Hiervandaan heeft u op verschillende plekken een zeer goed uitzicht op de Hollywood Sign. Loop vervolgens via de Walk of Fame richting het Chinese Theatre. Onderweg komt u dan de befaamde sterren tegen en bij het theater zelf de afdrukken van handen, voeten en meer van tal van Hollywood-sterren. Van de dertiger jaren tot nu toe.

Californië

Californië

Mulholland Drive en Beverly Hills

We rijden Hollywood in het noorden uit, de bergen in. Hier begint Mulholland Drive, een slingerende, panoramische weg door de heuvels van LA. In de beschrijvingen staat dat hiervandaan verschillende keren mooi zicht op de Hollywood Sign is. Dat blijkt niet het geval, die zien we alleen helemaal aan het beging van de rit. Als u hem andersom rijdt, aan het eind dus. Wel zien we veel dure villa’s. We snappen dat de jetset hier graag woont, want vanaf de heuvels zijn de uitzichten inderdaad niet te versmaden. Voor nog meer dure villa’s verlaten we Mulholland Drive, voor een ritje door Beverly Hills. Langs het onmiskenbare roze Beverly Hills Hotel, de dure winkels van Rodeo Drive en de vele prachtige hoge palmen.

Californië

In de volgende Maxime op reis gaat onze reis verder vanaf Death Valley, waarvandaan we naar Las Vegas in Nevada reizen.

Geef een reactie

Reacties (2)

    MaaikeA says:

    Ga zeker kijken, heb er heel veel van gezien, met uitleg van mijn zus die er sinds 1960 woont.

    Andrea51 says:

    Wat een prachtige reis en mooie foto’s. De hoge bomen heb ik nooit gezien omdat het slecht weer was, maar Death Valley zal ik niet snel vergeten met 44 graden in de schaduw en adem benemend mooi.