Checkpoint Charlie

Berlijn past gebied rond Checkpoint Charlie definitief aan

De opdringerige acteurs in Amerikaanse legeruniformen zijn al sinds augustus 2019 verleden tijd bij de voormalige grensovergang Checkpoint Charlie in Berlijn. Nu is besloten nog meer aanpassingen door te voeren om het toeristische karakter verder terug te dringen en er een waardige plek van te maken.

Waardige plek

Na de koude oorlog is het gebied rondom Checkpoint Charlie uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. De replica van de originele controlepost trekt jaarlijks 4,1 miljoen bezoekers. Een pretpark is er niets bij en dat is nou net wat veel mensen tegen de borst stuit. Het bestuur van de deelgemeente Friedrichshain-Kreuzberg heeft naar de kritiek geluisterd en bekend gemaakt dat het gebied definitief wordt aangepast. Het moet een waardige plek worden voor wonen en gedenken.

Nieuw ontwerp

Inwoners van Berlijn hebben hun mening mogen geven over een nieuw ontwerp, dat nu is goedgekeurd door het gemeentebestuur. In het ontwikkelingsplan staat onder andere dat het kruispunt met controlepost een stadplein wordt. Verder komt er een Koude Oorlog Museum en op het stuk land aan de westzijde, dat nu nog braakliggend is worden 450 nieuwbouwappartementen gebouwd.

Afpersende grenswachten

In de zomer van 2019 heeft het bestuur al een einde gemaakt aan afpersende grenswachten. Verklede acteurs van het bedrijf Dance Factory kunnen sinds die tijd niet langer verdienen aan toeristen door met hen op de foto te gaan. Die beslissing is genomen nadat Undercover agenten zich als toeristen voorgedaan hebben. Die hebben ontdekt dat de acteurs toeristen meermaals gedwongen hebben 4 euro te betalen voor een foto. Niet betalende toeristen zijn daarbij agressief bejegend.

Kwaliteitstoeristen

De profiterende grenswachten zijn dus verleden tijd, maar het wemelt nog steeds van toeristen met selfiesticks, met in hun kielzog lokale verkopers die allerlei producten aan hen proberen te slijten. “De toestand bij Checkpoint Charlie is ons een doorn in het oog”, zegt Burkhard Kieker, verantwoordelijk voor het toerismebeleid in Berlijn. Kieker wil de nog steeds groeiende stroom toeristen anders aanpakken dan in Barcelona en Amsterdam gedaan is. Volgens hem zijn in deze steden enorme fouten gemaakt. Kieker wil meer ‘kwaliteitstoeristen’, waarmee hij doelt op cultuurliefhebbers en congresgasten. Niet langer een overdaad aan fastfoodjunkies, cafégangers en vrijgezellenfeestjes. Of het lukt Checkpoint Charlie na de make over een minder toeristisch karakter te geven zal echter nog moeten blijken.

Lees ook: Maxime op reis: Berlijn.
De val van de Berlijnse muur herdacht.
Trein naar Berlijn door klimaatverandering populairder dan ooit.

(Bron: AD, De Volkskrant, Parool)

Geef een reactie