fietser

Gezocht: oudste fietser van Nederland

Bent u of kent u een oudere die nog altijd op de fiets stapt? Meld uzelf of uw kennis dan aan voor de verkiezing Oudste fietser van Nederland. De oudste persoon die kan aantonen nog regelmatig op de fiets te stappen, wordt onderscheiden met De Gouden Trapper.

Bent u de oudste fietser van Nederland?

Fietsen is gezond, maar hoe ouder het lichaam wordt, hoe lastiger het gaat. Het op- en afstappen wordt moeilijker en de reflexen minder, waardoor een ongeluk soms in een klein hoekje zit. Ondanks dat fietsen er met de jaren niet makkelijker op wordt, kunnen ouderen tot op hoge leeftijd blijven fietsen, mits zij dit veilig doen. Dit soort oudere fietsers zijn potentiële winnaars van de Oudste fietser van Nederland-wedstrijd. Aanmelden kan via de bijbehorende website. Het maakt overigens niet uit of er gefietst wordt op een fiets met 2 of 3 wielen en ook niet of de fiets elektrisch is of niet. Inschrijven kan tot 8 februari 2019. De uitslag is een paar dagen later, op 12 februari.

Doortrappen

De verkiezing is een initiatief van het programma Doortrappen, wat onderdeel is van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Doel van het programma is om ouderen ervan bewust te maken dat zij het fietsen niet hoeft te stoppen op een bepaalde leeftijd. Door de fiets te blijven gebruiken, kunnen zij bijvoorbeeld langer zelfstandig blijven. Om langer te blijven fietsen is het voor oudere fietsers wel belangrijk om zich te realiseren dat zij misschien niet meer zo soepel met het rijwiel kunnen omgaan als voorheen. Nu beseffen oudere fietsers zich dit nog niet altijd, waardoor zij relatief vaak betrokken raken bij een verkeersongeval. Uit onderzoek van verkeersonderzoeksbureau SWOV blijkt dat vooral ouderen boven de 75 jaar de kans lopen om zeer ernstig letsel op te lopen bij een verkeersongeval waar geen andere weggebruikers bij betrokken zijn. Bij ernstig letsel moet u denken aan gecompliceerde breuken en hoofdletsel. Ook overlijden na een val met de fiets komt het vaakst voor onder mensen die binnen deze leeftijdscategorie vallen.

Verwacht wordt dat er de komende jaren alleen maar meer oudere fietsers bij zullen komen, waardoor het volgens Doortrappen erg belangrijk is dat zij gewezen worden op hoe zij op een veilige manier de rijbaan kunnen blijven gebruiken.

(Bron: Doortrappen)

Geef een reactie