Geen actie rondom geleidelijnen voor visueel beperkten op NS-stations

Iedereen kent ze wel, die geribbelde stroken op straat en stations. Mensen met een visuele beperking kunnen door deze zogenoemde geleidelijnen makkelijker de weg vinden. Helaas worden de lijnen regelmatig geblokkeerd waardoor er lastige en gevaarlijke situaties ontstaan. Met de campagne ‘Houd de lijn vrij!’ willen zij aandacht vragen voor dit probleem, maar op de NS-stations zijn zij niet welkom. 

Koffers en mensen op de geleidelijnen

Voor mensen die niet goed zien is van A naar B komen lastig. De geleidelijnen moeten houvast bieden, maar deze houvast valt weg zodra er koffers, reclameborden of mensen op de lijnen staan. Tijdens de campagne ‘Houd de lijn vrij!’ spreken blinden en slechtzienden mensen aan die op zo’n ribbellijn staan en leggen uit waarom het belangrijk is om deze vrij te houden.

Geen actie op NS-stations

Dit doen zij onder meer bij bus- en tramhaltes, maar het liefst zouden zij dit ook doen op de NS-stations. Hun plan is om stickers nabij de geleidelijnen op de perrons en de stationshallen te plakken. Op die manier merken reizigers ze beter op en snappen zij waarvoor deze speciale tegels dienen. De NS ziet dit niet zitten en wil niet dat er stickers geplakt worden. “Reizigers in de stationshal zijn gefocust op de reisinformatie die hoger boven ooghoogte in de hal geplaatst is. Zij kijken niet naar de grond. Het is daarom zinvoller om via de schermen op stations te communiceren”, zegt een NS-woordvoerder tegen het AD. Daarnaast wil de NS niet dat er lijmresten achterblijven op de grond en zouden reizigers over de stickers kunnen struikelen. Geen actieve actie dus op de stations, maar de NS laat wel video’s over ‘Houd de lijn vrij!’ zien op de digitale schermen in de stationshallen. Dit doet de vervoerder omdat zij de actie een warm hart toedraagt.

geleidelijn

Door de geleidelijn kunnen visueel gehandicapten makkelijker oriënteren.

Ribbellijnen op stations

Geleidelijnen bestaan al lange tijd, maar dat wil niet zeggen dat ze overal in de openbare ruimte terug te vinden zijn. Op stations zijn ze vaak wel te vinden, waardoor deze in de meeste gevallen zelfstandig toegankelijk zijn mensen met slecht zicht. In 2030 moeten alle NS-opstapplaatsen zijn voorzien van toereikende geleidelijnen.

(Bron: Bartiméus, NS, AD)

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Anoukvanbommel says:

  Ik reageer graag op de feitelijke onjuistheden in dit artikel. Mijn naam is Anouk van Bommel, campagneleider van Houd de lijn vrij! NS is al twee jaar een actieve partner in deze campagne en vanzelfsprekend respecteren wij de huisregels van de stations. NS spant zich juist in om de campagne kracht bij te zetten.
  Verder plakken wij absoluut geen stickers over geleidelijnen! Onze boodschap is Houd de lijn vrij! dat geldt ook voor stickers. Het is voor mensen met een visuele beperking zeer hinderlijk en zelfs gevaarlijk om zoiets te doen.
  Voor meer informatie over de campagne verwijs ik graag naar houddelijnvrij.nl, hier vindt u ook mijn contactgegevens voor de pers.

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Anoukvanbommel, bedankt voor uw reactie. Wij hebben het artikel aangepast.