skiën

Gaat u (voor het eerst) op wintersport? Wij hebben tips

Gaat u de komende tijd op vakantie? Grote kans dat het een wintersportvakantie wordt en dan moet er aan van alles gedacht worden. Wat voor uitrusting neemt u mee en waar gaat u naartoe? Wij zetten de beste en meest handige tips voor (beginnende) wintersporters op een rij. 

Neem genoeg kleding mee

Om optimaal te genieten van uw wintersportvakantie is het belangrijk om u goed aan te kleden, want koukleumen is natuurlijk niet fijn. Het klimaat in de bergen kan nogal veranderlijk zijn. Zo kan het in de ochtend zonnig en windstil zijn, maar kan er ’s middags opeens een gure wind op komen zetten. Daarom is het slim om uzelf in laagjes te kleden, zo heeft u het niet snel te warm of te koud. Neem ook altijd genoeg (thermo)kleding mee, want tijdens het inpakken voor een wintersportvakantie geldt dat u beter wat teveel, dan te weinig kleding in uw koffer kunt stoppen.

Ski-uitrusting huren

Gaat u voor de eerste keer wintersporten? Dan is het aan te raden om schoenen en ski’s of een snowboard te huren. Ski-uitrusting is niet goedkoop, dus mocht u nog niet zeker weten of het bij een eenmalige wintersportvakantie blijft, dan is huren een goedkopere optie. Daarnaast wordt u bij de skiverhuur goed geadviseerd over welke uitrusting het best bij u past en uw voeten worden ook direct opgemeten, zodat u schoenen krijgt aangemeten die lekker zitten. Ook kunt u de gehuurde schoenen eventueel omruilen mochten ze toch niet lekker zitten en een ander voordeel is dat u een stuk minder materiaal hoeft mee te nemen tijdens uw reis naar de bergen.

skiën

Ski’s worden naar uw niveau afgesteld.

Lieg niet over uw niveau

Gaat u ski-uitrusting huren? Dan wordt er bij het afstellen van de ski’s rekening gehouden met hoeveel ervaring u heeft. Vertel daarom altijd de waarheid over uw niveau, als u aangeeft nog niet zo goed te kunnen skiën worden de ski’s namelijk zo afgesteld dat de schoen sneller uit de ski klikt bij een valpartij.

Zorg voor strakke schoenen

Wilt u toch liever uw eigen uitrusting kopen? Dan is het belangrijk om goed op te letten of u schoenen koopt die echt lekker zitten. Het is belangrijk dat de schoenen strak zitten, als u teveel ruimte heeft in de schoen kan uw enkel zich tijdens een val namelijk verdraaien en breken. Toch moeten de schoenen ook weer niet te strak zitten, u moet nog gewoon pijnvrij kunnen rondlopen.

Is een helm verplicht?

Een ander belangrijk onderdeel van de uitrusting is een helm. In veel skigebieden is het zelfs al verplicht om een helm te dragen op de piste, daarom is het goed om van te voren te controleren wat voor regels er gelden in uw skigebied. Het is overigens aan te raden om, ongeacht de regels, altijd een helm te dragen, een val op uw hoofd kan namelijk nare gevolgen hebben.

skiën

Om de kans op hoofdletsel te verkleinen is het aan te raden om altijd een helm te dragen.

Draag speciale zonnebrandcrème

Het wordt soms vergeten, maar ook tijdens de wintersport is het aan te raden om zonnebrandcrème te smeren. Hoog in de bergen, met alle witte sneeuw reflecteert de zon namelijk extra goed en is de straling sterker waardoor u sneller verbrandt. Die reflectie is ook de reden dat de zonnebrand die u meeneemt op zomervakantie niet helemaal geschikt is om tijdens de wintersport te gebruiken. Deze zonnebrand is namelijk vaak op waterbasis, wat reflecteert in de zon. Bij de drogist kunt u speciale wintersportzonnebrand kopen die u wel voldoende beschermt.

Begin de eerste dag op de piste rustig

Wanneer u helemaal goed voorbereidt bent, kan de eerste wintersportdag beginnen. Veel mensen willen direct het meeste uit de eerste dag halen en staan het liefst de hele dag op de latten. Maar u kunt de eerste dag beter rustig aan doen. Skileraar Frederique van Tiel vertelt aan nieuwswebsite Nu.nl waarom: “Je voeten zijn nog niet gewend aan skischoenen. Als je in de juiste positie staat duwen die schoenen tegen je schenen aan. Als je te lang doorgaat heb je daar de volgende dag flink last van. Je kunt beter een dag wennen aan de sneeuw en het materiaal en de 2e en 3e dag pas echt een beetje opbouwen. Je spieren en schenen zullen je daar dankbaar voor zijn.”

Neem tenminste 1 les

Naast het rustig opbouwen adviseert Van Tiel om in het begin sowieso 1 dag les te nemen. In deze lessen leert u de nodige basiskennis waardoor u waarschijnlijk een stuk zelfverzekerder op de piste staat. Ook niet onbelangrijk is dat u een juiste houding aanleert tijdens deze lessen, hierdoor verkleint u de kans op eventuele blessures. Zelfs wanneer u al jaren op de piste staat kunnen deze lessen nog steeds zinvol staan, veel mensen skiën immers maar 1 keer per jaar.

skiën

Skiles is echt niet alleen voor kinderen, iedereen kan er wat aan hebben.

De verschillende pistes

In de bergen vindt u verschillende soorten pistes. De moeilijkheidsgraad van deze pistes wordt in Europa veelal aangegeven door middel van kleuren. In veel gebieden worden de minst steile en brede pistes gemarkeerd met de kleur blauw. Dit zijn de makkelijkste pistes. Daarna komt de al wat meer uitdagende rode piste en de zwarte pistes zijn voor de echt gevorderde skiërs. In sommige Franse skigebieden vindt u ook groene pistes, deze zijn nog een stukje makkelijker dan de blauwe pistes.

De skiliften

De skiliften kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn als u ze niet op de juiste manier gebruikt. Er bestaan verschillende soorten liften. Op korte pistes vindt u vaak een zogenaamde sleeplift. Dit is een stang met een ronde schijf aan de onderkant. Veel mensen denken dat zij op die ronde schijf moeten zitten, maar als u dit doet valt u gemakkelijk achterover. Het is daarom de bedoeling om de stang tussen uw benen te zetten en vervolgens te blijven staan. Ook bij de stoeltjes lift is het oppassen geblazen, u moet precies op het goede moment gaan zitten, doet u dit te vroeg beland je op de grond. Ook is het belangrijk om uw ski’s recht te houden bij het instappen, anders trapt u ze misschien uit waardoor u naar boven gaat zonder uw ski’s. Ook skistokken dienen goed vastgehouden te worden in de lift, wanneer u ze per ongeluk laat vallen is de kans dat u ze ooit weer terugvindt nihil.

skiënskiën

Goedkoop op wintersport

Wintersporten is over het algemeen een relatief dure vorm van vakantie vieren. Toch zijn er manieren om goedkoper uit te zijn, zo kunt u dus uw uitrusting huren en is het mogelijk om met de bus naar sommige skioorden te vertrekken. Daarnaast hoeft er natuurlijk niet elke dag geapresskied te worden en kunt u in plaats van een hotel ook een appartement met eigen keuken huren waardoor u zelf kunt koken. Dat scheelt weer kosten ten opzichte van uiteten gaan. Verder zijn er naast de bekende Alpenlanden ook genoeg andere landen waar u kunt wintersporten. In Oost-Europa of Turkije is een week wintersport bijvoorbeeld stukken goedkoper dan in Oostenrijk of Frankrijk.

(Bron: Nu.nl, Wintersport.nl)

Geef een antwoord