great barrier reef

Fatale incidenten met ouderen toegenomen bij Great Barrier Reef

Toerismeorganisaties in Australië maken zich zorgen over het toenemende aantal fatale incidenten rond het Great Barrier Reef, in de Koraalzee ten noordoosten van Australië. Afgelopen week kwam een 75-jarige Japanse om het leven bij het snorkelen in het gebied en zij was al de vierde oudere toerist die daarbij binnen een maand het leven liet.

Gezondheidsklachten

Over het hele jaar kwamen in 2016 al 10 mensen om bij het snorkelen. Dat is dubbel zo veel als andere jaren, want de afgelopen jaren vielen er gemiddeld 5 doden per jaar te betreuren. Het gaat dit jaar keer op keer om ouderen die gezondheidsklachten hadden. Volgens de organisatie voor toerisme is het tijd maatregelen te nemen en de regels voor het snorkelen aan te passen. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan speciale aanwijzingen voor ouderen waarin op de risico’s wordt gewezen.

Discriminatie

Een woordvoerder van de Australische Association of Marinepark Tourism maakt zich wel zorgen om de uitvoering van de maatregelen: “Ik denk dat het wel mogelijk is om een regel in te voeren waarbij iedereen boven een bepaalde leeftijd moet aangeven bekend te zijn met alle regels rondom snorkelen.” Daarbij is het wel moeilijk om ouderen niet te discrimineren op hun leeftijd, zegt hij. Eigenlijk zou het goed zijn een medische controle uit te voeren voordat het snorkelen begint, maar dat is duur. “Dat kost ongeveer 75 euro per persoon. En dan gaan mensen wel ergens anders snorkelen waar het goedkoper is.”

(Bron; ANP, NOS)

Geef een reactie