Eerste fietsenbank in Rotterdam geopend

Na de voedselbank en de kledingbank is er in Rotterdam-Zuid nu ook een fietsenbank. Op 22 maart 2019 is het allereerste filiaal in de stad geopend. De fietsenbank helpt mensen die zelf geen fiets hebben of het financieel niet zo breed hebben. 

Fietsenbank

De fietsenbank is een initiatief van gemeente Rotterdam, Stichting Pluspunt en de organisatie Verkeersonderneming. De fietsenbank is gevestigd in de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid. Deze wijk is niet zonder reden gekozen. Sommige mensen hebben het geld niet om een fiets te kopen of hebben het van kleins af aan nooit geleerd en zijn er dus ook niet mee opgegroeid. Zo is het fietsgebruik onder personen met migratieachtergrond lager. De Verkeersonderneming vindt dat iedere Rotterdammer een fiets zou moeten hebben, met deze fietsenbank wordt dat aantal al een stuk groter. Bij deze fietsenbank kan een fiets gehuurd worden, of zelfs gekocht worden voor een lage prijs. De Fietsenbank is geen nieuw initiatief. Onder andere Lelystad en Maastricht hebben ook al zo’n voorziening.

fietsbank

Meer mogelijkheden

Volgens Verkeersonderneming is er te weinig aandacht voor mensen die weinig tot geen toegang hebben tot vervoer. Hans Stevens, bedenker van de term ‘mobiliteitsgeluk’ zegt: “Participeren aan de maatschappij is moeilijk als u niet mobiel bent. Neem bijvoorbeeld iemand die op Zuid woont, een baan zoekt, maar niet naar een sollicitatiegesprek kan in de haven.” Wie mobiel is kan door middel van de fietsenbank nu gewoon naar het werk, vrienden, familie of ziekenhuis als dat nodig is.

(Bron: ANP, AD) 

Geef een antwoord