E-bike of ‘gewone’ fiets: welk fietstype is de grootste calorieënverbrander?

Fietsen is gezond, maar hoeveel calorieën verbranden we eigenlijk tijdens een fietstocht van 1 uur? Wij zoeken het voor u uit en ontdekken dat de fietstype waarop u deze tocht aflegt veel invloed heeft op het verbrandingsproces. 

Handig, die e-bike

Door de komst van de e-bike behoort fietsen voor veel meer mensen weer tot de mogelijkheden. Zo’n elektrisch aangedreven fiets trapt een stuk minder zwaar dan de normale variant en brengt de berijder sneller van a naar b. Daardoor is het een prima alternatief voor de auto, trein of bus. Toch is er ook 1 ‘nadeel’. Mensen die op een e-bike fietsen, verbranden over het algemeen minder calorieën dan iemand die in het bezit is van een gewone fiets. Dit is eigenlijk heel logisch, want het trappen is – zoals al gezegd- een stuk minder zwaar op een e-bike.

Verschil van 200 calorieën

Omdat de fiets zelf het zware werk doet, verbrandt iemand van 70 kilo die een uur lang gemiddeld 18 kilometer per uur op een e-bike fietst zo’n 300 calorieën, tegenover 500 als deze persoon dezelfde tocht zou afleggen op een normale fiets. Een persoon van 80 kilo verbrandt in deze situatie op een normale fiets ongeveer 550 calorieën en rond de 340 op een e-bike. Het hangt er overigens wel van af hoe hoog of licht de trapondersteuning is ingesteld op de e-bike. Hoe minder trapondersteuning, hoe meer calorieën iemand kwijtraakt.

Gemiddelden

Hoewel het een feit is dat het verbrandingsproces sneller gaat als mens op een normale fiets stapt, is het onmogelijk om vast te stellen hoeveel calorieën er precies worden verbrand in 1 uur. De cijfers hierboven zijn dus slechts gemiddelden. Nauwkeurigere cijfers noemen is geen optie, omdat de verbranding afhankelijk is van heel erg veel factoren. Zo verbrandt iemand met een slechte basisconditie die op een normale fiets door het rulle zand fiets veel meer calorieën dan een fit iemand die op een windstille dag over een vlak fietspad rijdt.

Meer artikelen lezen voer fietsen en de e-bike? Op MAX vandaag hebben we al onze artikelen over dit onderwerp gebundeld!

(Bron: Margriet, fietsenwinkel.nl, Mark van Oosterwijck op drogespieren.nl)

Geef een reactie