Dodental in Italië loopt op na aardbeving

Een aardbeving met een kracht van 6,2 heeft in de nacht van dinsdag 23 op woensdag 24 augustus 2016 het midden van Italië getroffen. De beving heeft meerdere levens geëist. Met name de steden Accumoli, Amatrice, Posta en Arquata del Tronto zijn zwaar getroffen. Ook was er een naschok te voelen.

Populair bij toeristen

Het epicentrum van de beving, die rond 03.30 uur plaatsvond, was tot in Rome te voelen en lag in de buurt van de plaats Perugia in het midden van Italië. Perugia ligt in de regio Umbrië, een dun bevolkt gebied dat populair is bij toeristen. In de plaats Amatrice heeft de beving veel schade aangericht. Volgens de burgemeester zijn gebouwen ingestort en zitten mensen vast onder het puin. In de plaats Accumoli zijn ten minste 4 mensen om het leven gekomen, aldus de burgemeester tegenover tv-zender RAI. Het dodental zal waarschijnlijk verder oplopen. Hulpdiensten gaan ook met helikopters de schade bekijken. De regering liet weten de situatie nauwlettend te volgen.

perugia

Nederlanders

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de alarmcentrale van de ANWB hadden woensdagochtend enkele uren na de aardbeving in Italië nog geen meldingen gekregen over of van Nederlanders die getroffen zijn. Het ministerie in Den Haag is bezig het verder uit te zoeken samen met de Nederlandse ambassade in Rome. Die heeft contact met de locale autoriteiten, zei een woordvoerder van het ministerie. Op de pagina van de Rijksoverheid kunt u het actuele reisadvies voor Italië zien.

Ik ben veilig-knop op Facebook

Na de aardbeving in Italië kunnen mensen op Facebook met 1 druk op de knop aangeven dat ze veilig zijn. Het netwerk heeft de veiligheidscheck geactiveerd. Als er een ramp gebeurt, kan Facebook besluiten om een speciaal berichtje te sturen naar iedereen die mogelijk in het rampgebied is. Gebruikers kunnen dan op de knop ‘ik ben veilig’ klikken. Automatisch gaat een melding naar alle vrienden van die gebruikers. De Facebook Safety Check werd voor het eerst gebruikt na de aardbeving in Nepal vorig jaar. Later is het systeem ook gebruikt bij aanslagen in Parijs, München, Nice en Turkije.

Naschokken

De grond in Midden-Italië blijft trillen. Na de aardbeving zijn er al ongeveer 50 naschokken geweest. Sommigen daarvan waren behoorlijk zwaar. Dat blijkt uit gegevens van de Europese aardbevingsdienst EMSC. Een uur na de beving waren er kort na elkaar schokken van 5,5 en 5,1. De meeste schokken zaten boven een kracht van 3. Mensen voelen zulke schokken en ze kunnen gebouwen beschadigen.

Het rampgebied ligt ongeveer 100 kilometer ten noordoosten van Rome. De laatste grote aardbeving in Italië was in 2009, bij de stad L’Aquila. Toen vielen er meer dan 300 doden.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord