Herenfiets

Is het einde van de herenfiets in zicht?

De herenfiets is achterhaald. En buiten achterhaald is de fiets volgens Veilig Verkeer Nederland en jongerenorganisatie TeamAlert, ‘gevaarlijker’ om op te fietsen. Vaders van jonge kinderen en ouderen zouden beter af zijn met een fiets zonder stang. 

Minder flexibel

Bij een val met de herenfiets blijkt dat het hoofd eerder de grond raakt dan de schouder of heup. Dat heeft te maken met het feit dat de men op de herenfiets meer voorovergebogen zit. Ook het plotseling afstappen is op een herenfiets een stuk lastiger. Vooral ouderen die lichamelijk minder flexibel zijn, maken daardoor meer kans om te vallen. Ook jonge vaders met kinderen voor en achterop zijn minder flexibel. Bij het op- en afstappen gaat het regelmatig mis en valt de fiets met kinderen om.

Herenfiets achterhaald

De functie van de stand is ter versteviging van de fiets. Dat is inmiddels achterhaald. “Het idee van de herenfiets stamt uit de 19e eeuw. Toen was deze constructie nog nodig voor de stevigheid. Inmiddels zijn damesfietsen net zo stabiel als herenfietsen, ondanks dat ze op een andere manier gebouwd zijn”, aldus Veilig Verkeer Nederland. “De fiets met een lage instap is voor iedereen veiliger.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie