Duur 01:17
Gepubliceerd op 1 augustus 2016

Albufeira en Kaap Vincent

Smalle steile straatjes, pittoreske huisjes en parel witte stranden. Albufeira is nog altijd even charmant en zeer geliefd bij toeristen. Op Kaap Vincent kunt u even in de schoenen staan van de grote zeevaarders die hier aan voorbij gingen en genieten van het prachtige uitzicht over de Atlantische Oceaan.

Al-Buhera

De stad Albufeira ligt in de zuidelijke provincie Algarve. Oorspronkelijk is het een vissersplaats, maar de laatste jaren is de stad uitgegroeid tot één van de belangrijkste badplaatsen van Portugal. In de Romeinse tijd heet de stad Baltum. Tijdens de overheersing van de Moslims (Moren) wordt de naam omgedoopt tot Al-Buhera, lagune van Albufeira. De Moren blijven lang aan de macht. Onder hun bewind worden irrigatiesystemen aangelegd, dammen gebouwd en werd land ongeschikt voor landbouw omgebouwd tot tuin. Albufeira is ook een van de belangrijkste havens van de handelsroute. Boten van over de hele wereld deden de havenstad aan.

Albufeira is in de loop van de tijd herhaaldelijk getroffen door natuurrampen. De grootste is die van 1755. Toen werd Lissabon getroffen door een aardbeving die in Albufeira een overstroming van de stad veroorzaakte. Veel gebouwen zijn toen verloren gegaan en honderden mensen overleden.

Export en toerisme

Vanaf de 19e eeuw kregen de vissers weer een belangrijke rol. De export van vis en noten voorzien de stad  en de regio van inkomsten. In de jaren 60 begint het toerisme een rol te spelen. De visserij verdwijnt langzaam meer naar de achtergrond. Toch weet de stad haar charme te behouden. Albufeira groeit uit tot één van de populairste toeristische bestemmingen van Portugal. Mede door het prettige klimaat en lage luchtvochtigheid in de zomer, zijn de warme temperaturen zeer aangenaam.

Witte stranden

Alle wegen van de oude stad leiden naar het strand Praia do Túnel ook wel Praia do Peneco genoemd. De boulevard langs het lange strand geeft een prachtig uitzicht op de stad. Het ruime aanbod aan stranden begint in het westen met Praia dos Salgados, een zandstrand met duinen van wit zand. Daarnaast zijn er beschutte stranden omringd door gebeeldhouwde kliffen, zoals Galé, Castelo, São Rafael of Arrifes.

Kip piri-piri

Vis is wat de klok slaat in deze havenstad. Op iedere hoek van de straat is er een restaurant te vinden waar u verse vis, eenvoudig gegrild of bereid in de cataplana (een afsluitbare koperen pan), kunt eten. Dit laatste gerecht is echt een streekspecialiteit. Een ander populair gerecht is gebraden kip met of zonder pikante piri-piri. Dit gerecht kent zijn oorsprong in Guia, een dorpje 7 kilometer van Albufeira.

Portugezen houden ook van zoet. Vooral zoetigheden met amandelen, vijgen en sint-jansbrood, de medronho-brandewijn of de amandellikeur. Deze lekkernijen zijn afkomstig uit dorpjes in het binnenland. Als u de zee even de rug toekeert, ziet u de groene velden met sinaasappelbomen, amandelbomen en vijgenbomen.

Ponta da Piedade

De  Ponta da Piedade is een rotsformatie met grillige vormen en uitgesleten grotten. Deze grotten zijn te bewonderen tijdens een boottocht. U kunt de rotsformatie ook te voet bereiken door naar de vuurtoren te lopen. De rots biedt een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Zin in nog een uitdaging? Ga dan de 182 treden van de steile trap naar beneden, naar de zee. De Ponta de Pieda is de meest gefotografeerde plek in Portugal.

Kaap Sint-Vincent

Al in de nieuwe steentijd, 11.000 v Christus, is de kaap van kaap Sint-Vincent al heilige grond. Maar de kaap kent ook vele zeeslagen. Het is de meest zuidwestelijke punt van het vaste land van Europa. De kaap is vernoemd naar Vincentius van Zaragoza, de eerste martelaar van Spanje.

Op de kaap staat een 24 meter hoge en 150 jaar oude vuurtoren. De toren is gebouwd op de ruïnes van een oud klooster waarvan de restanten nog zichtbaar zijn. De vuurtoren heeft een zichtwijdte van maar liefst 90 kilometer! Het is daarmee ook een van de belangrijkste bakens van de Atlantische kust. De dichtstbijzijnde plaats is Sagres.

Op MAX Vandaag kunt u op de interactieve kaart de reis volgen van de kampeerders van We zijn er Bijna! Hier vindt u ook extra informatie en fragmenten over de bezienswaardigheden die de groep bezoekt!

Naast Albufeira en Kaap Vincent, brengt de groep kampeerders van We zijn er Bijna! ook een bezoek aan Évora.

(Bron: Visit Portugal)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Fan Laenen says:

  In de reportage van “We zijn er bijna” aan de Algarve, gingen sommige gasten naar een pottenbakkerij waar alle potjes nog met de hand beschilderd werden gerund door een Ierse dame. Mijn vraag is: in welke plaats bevond zich die pottenbakkerij en wat is de naam van die bakkerij?

  groet Fan Laenen

   Martha Da Silva says:

   dit moet in Porches geweest zijn, maar de naam weet ik niet!

   denk dat het deze is http://www.porchespottery.com/en/visit-us

Bekijk ook

Meer