herfst

Zomers weer, maar in de natuur is de herfst in aantocht

Het mag dan nog een warme zomerse dag zijn op dinsdag 29 augustus 2017, de meteorologische herfst staat voor de deur. Op 1 september gaat volgens de meteorologen de herfst van start en dat is te merken in de natuur.

Bladverkleuring

Misschien is het u nog niet opgevallen, maar in de natuur begint de herfst al langzaam op gang te komen. Van verschillende boomsoorten beginnen de bladeren te verkleuren en zelfs al van de boom te vallen. De esdoorn is er dit jaar vroeg bij. Daarvan kleuren de bladeren al rood, oranje en geel. De esdoorn is altijd vroeg, maar dit jaar nog eerder dan normaal.

Naast de esdoorn is de berk een van de boomsoorten die als eerste verkleurd en het blad laat vallen. Normaal gebeurt dit rond de 2e helft van september, maar ook de berken zijn er in 2017 vroeg bij. Er zijn zelfs beuken waarvan de bladeren al en lichtgele gloed krijgen. Dit is zeer ongewoon, want normaal verkeuren zijn tegen het eind van september.Ook bij lindes, robinia’s en moseiken komt de bladverkleuring op gang.

Paardenkastanjemineermot

De paardenkastanje verkleurt dit jaar heel vroeg om een heel andere reden. Ze hebben last van de paardenkastanjemineermot. Deze mot vreet zich een weg in het blad. Hierdoor ontstaan ‘mijnen’ die in de loop van de tijd bruin worden. En de mineermot heeft geluk dit jaar, want de paardenkastanje stond dit jaar eerder in bloei door de hoge temperaturen in maart. Door de hoge temperaturen in mei en juni heeft de mineermot voor veel nakomelingen gezorgd die weer veel van de bomen hebben gegeten.

Eerder werd al bekend dat de essen in Nederland het ook zwaar hebben. De essentaksterfte is een schimmelinfectie die 7 jaar geleden voor het eerst in Nederland is opgedoken en zich sindsdien razendsnel heeft verspreidt onder deze boomsoort. Zeker 80 procent van de essen is besmet met de schimmelziekte. Veel van deze bomen worden gekapt.

Vroege start herfst

Wat de exacte reden van de vroege start van de herfst is, is onduidelijk. Mogelijk is het een combinatie van een vroeg groeiseizoen door het mooie voorjaar in combinatie met een aantal nachten met vorst. Want in april wanneer al veel bomen in bloei staan, volgen er nog een paar nachten met vorst. Die vorst samen met de droogte van juni en een zeer nat juli en augustus, kan tot schade hebben geleid. Deze grote wisselingen in vochtbeschikbaarheid kan bomen verzwakken.

Vroege vruchtrijping

De vroege bloei en hoge temperaturen hebben er wel voor gezorgd dat de vruchtrijping goed is verlopen. De eerste eikels zijn halverwege augustus al uit de boom gevallen, begin juli zijn al de eerste wilde lijsterbessen gesignaleerd en de vlierbessen zijn er ook al. Dat is een maand eerder dan normaal.

De astronomische herfst start dit jaar op 22 september 2017.

(Bron: Nature Today)

Geef een reactie