Zachte, zonnige en natte wintermaanden

Deze winter kan volgens Weeronline de boeken in als de op één na warmste winter ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 6,4 graden. Alleen in 2007 was het nog warmer met een gemiddelde van 6,6 graden Celsius. Normaal ligt de temperatuur in de winter op 3,4 graden.

Zonnige winter

De zon liet zich dit jaargetijde gemiddeld genomen 245 uur zien. Hiermee belandt deze winter op plek 7 van de lijst met zonnigste winters in ons land. Normaal gesproken kent een Hollandse winter 196 zonuren. Maar naast zonnig was het vooral ook erg nat. Met name in Zeeland en Zuid-Holland waar lokaal bijna 350 mm water viel, normaal ligt dit getal op 208 mm.

Vorst

Ook telde De Bilt maar 22 vorstdagen, terwijl het gemiddelde in de winter op 38 ligt. Daarnaast is er geen ijsdag gemeten met maximumtemperaturen beneden 0,0 graden. De koudste dag deze winter was op 21 januari, toen daalde de temperatuur in het Groningse Nieuw Beerta tot -12,3 graden.

Februari

Vooral de maand februari past in het zonnige en natte beeld van deze winter. De gemiddelde temperatuur deze maand was 4,6 graden tegen 3,3 die februari normaal kent. Qua neerslag waren er grote regionale verschillen. Het minste water viel in het noordwestelijk kustgebied met ruim 50 mm. In delen van Noord-Brabant en Drenthe viel 130 mm en de Limburgse Heuvels spannen de kroon met ruim 150 mm neerslag.

Geef een antwoord