Wolf

Wolf vestigt zich op de Veluwe, staat de mens ook op het menu?

Nu de wolf zich opnieuw in Nederland gevestigd heeft, rijst de vraag of dit gevaar oplevert voor de mens. Want wat als u oog in oog met een wolf komt te staan?

Wolven boezemen angst in

Zo’n 150 jaar geleden is de wolf uit ons land verdwenen. De laatste jaren maakt het dier een comeback en in februari 2019 is de definitieve terugkeer een feit. Er heeft zich in elk geval één wolvin (en misschien wel meerdere dieren) definitief gevestigd op de Veluwe. Niet iedereen is hier even blij mee, want wolven boezemen angst in en veehouders vrezen voor hun schapen. Volgens Wolven in Nederland blijkt uit keutels echter dat er tot nu toe alleen wild uit de bossen op het menu staat. Er zijn geen schapen aangevallen.

Maar zelden aanvallen

Uit vroeger tijden weten we dat wolven wel degelijk gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. Een belangrijke oorzaak vormt dan nog hondsdolheid. Voor 1900 komt deze ziekte nog veel voor en eenmaal besmet verliest een wolf alle angst en bijt hij alles wat hij tegen komt. Met veel menselijke slachtoffers tot gevolg. Door moderne medicijnen en vaccinatiemogelijkheden is de ziekte echter teruggedrongen en inmiddels is vrijwel heel Europa vrij van hondsdolheid. Door de eeuwen heen heeft de wolf daarnaast geleerd de mens te mijden. Ook in gebieden waar er nog veel wolven leven wordt er tegenwoordig daarom maar zelden een mens aangevallen of gedood. Over het algemeen zal een wolf een mens alleen aanvallen als hij in het nauw gedreven wordt of wordt aangevallen. Dan zal hij zichzelf namelijk uit alle macht proberen te redden.

Risico in Nederland klein

In Nederland zijn er pas zo weinig wolven aanwezig dat de kans dat u er oog in oog mee komt te staan, sowieso heel klein is. Mocht het toch gebeuren, dan is het eerder een zeer unieke ervaring, dan een potentieel gevaar. Om ervoor te zorgen dat er echt geen risico is, heeft Wolven in Nederland de volgende adviezen:

  • respecteer de wolf.
  • neem langzaam afstand.
  • houd als u een hond heeft deze aan de lijn.
  • als de wolf te dichtbij komt, spreek dan luid en maak gebaren.
  • loop de wolf zeker niet achterna.
  • voer de wolf niet.

Waar jaagt een wolf wel op?

Wolven hebben een voorkeur voor hoefdieren. In Nederland zal het menu vooral bestaan uit reeën, zwijnen en de kalfjes van edelherten. In hun jacht zijn zij heel berekenend. Ze plannen soms wel dagen van tevoren en vallen het liefst verzwakte dieren aan. Dit levert voor hen minder risico op dat het prooidier terug vecht. Soms vergrijpen zij zich ook aan vee van boeren. De provincie Gelderland vergoedt daarom de komende 3 jaar alle eventuele wolvenschade. Daarnaast wordt meebetaald aan wolvenwerende maatregelen zoals hekken en speciale waakhonden. Deze waakhonden zijn opgegroeid tussen de schapen en beschouwen hen als soortgenoten. Meerdere van deze honden bij elkaar kunnen effectief een groep schapen beschermen.

Probeer een foto of filmpje te maken

Mocht u toch in de unieke gelegenheid komen een wolf met eigen ogen te aanschouwen, dan heeft Wolven in Nederland nog één advies: “bekijk het dier in alle rust, probeer een foto of filmpje te maken en wees blij.” Niet veel mensen maken deze ervaring immers mee.

Lees ook: André Donker over wolven in Nederland.

(Bron: ANP, wolveninndederland.nl, archief)

Geef een reactie