weerbericht

Weerbericht: weer een vrij droge lente?

Weerbericht 6 tot en met 12 april 2019

Wie aan de lente denkt, denkt aan zonneschijn, de eerste warme dagen van het zomerhalfjaar en aan droogte. Want als er één seizoen in het jaar is met een grote gevoeligheid voor droogte, dan is
dat de lente. Niet alleen loopt de natuur uit, een proces dat veel water vraagt, ook horen de maanden april (met normaal gemiddeld 44 millimeter) en mei (met gemiddeld 61 millimeter) tot de  droogste maanden van het jaar. Daarbij zijn de dagen lang, is het gemiddelde aantal zonuren hoog en is de luchtvochtigheid relatief laag, omdat het oppervlaktewater na de winter koud is. Er verdampt dus gemakkelijk water.

Op basis van de weerkaarten voor de komende weken lijken we een relatief droge periode voor de boeg te hebben. Hogedrukgebieden nemen steeds een prominente plaats in op de weerkaarten, storingen komen er slechts af en toe door en doen dat dan ook nog vaak in verzwakte vorm. Als dit echt uitkomt, zal het de komende tijd dan ook vaak droog zijn, komt de zon er geregeld door en neemt de verdamping weer snel toe. Voor wat de temperaturen betreft, lijkt er eerst nog weinig bijzonders aan de hand. Omdat de wind uit richtingen tussen west en noord waait en de bovenlucht nog even relatief koud blijft, staat een eerste periode met zomers weer niet meteen voor de deur.

Bron: MAX Magazine nr. 14 2019

Geef een reactie