Weerbericht

Weerbericht: herfstwinterweer

Weerbericht 14 tot en met 20 december 2019

Deze adventstijd, de periode voorafgaand aan kerst, vind ik de gezelligste tijd van het jaar. Op steeds meer plaatsen in deze donkere decemberdagen zijn versierde kerstbomen te zien en brandt de kerstverlichting. Sommige mensen maken er een complete lichtshow van. Dit alles doet mij al snel aan witte, besneeuwde winterlandschappen denken. Een grijze, natte en zachte decemberdag past hier wat mij betreft niet bij. Maar ja, dit is wel vaker het weerbeeld in ons land. De huidige weerkaarten wijzen ook niet op een overgang naar echt winters weer.

In de regel hebben we een westelijke luchtstroming met aanvoer van regenfronten of buien. De kans op wisselvallig, herfstachtig decemberweer is groot. Laat ik het ‘herfstwinterweer’ noemen. Met geregeld stevige winden uit zuidwest tot noordwest merken we namelijk de grote invloed van de relatief warme Noordzee en de Atlantische Oceaan. Soms is de bovenlucht wel koud. Het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en grote hoogte leidt dan soms tot gure buien met hagel en mogelijk ook een keer wat smeltende sneeuw. Ronduit zacht wordt het waarschijnlijk dan ook niet de eerstkomende tijd. De maximumtemperaturen zijn meestal 5 tot 10 graden en gedurende een enkele nacht is een beetje vorst mogelijk.

Het kan kil aanvoelen met misschien ook nu en dan plaatselijke gladheid door bevriezing van natte wegen in de nachtelijke uren, of door een enkele winterse bui. Dit weertype is normaal voor het najaar. Maar voor de liefhebber van natuurijs is dit natuurlijk allesbehalve winterweer. En: echte winters, de ‘schaatswinters’, komen pas na december, zo heeft ons het verleden geleerd. Hier houd ik mij dus voor nu nog maar aan vast…

Bron: MAX Magazine nr. 50 2019

Geef een reactie