zeehond

Wat te doen in de buurt van een zeehond?

Zeehondencentrum Pieterburen vangt in 2017 extra veel jonge zeehondjes op die hun moeder zijn kwijtgeraakt. Dit komt door het slechte weer van de afgelopen tijd én door toedoen van de mens. Velen komen te dichtbij. Wij bellen Pieterburen met de vraag: “Hoe moeten wij handelen in de buurt van zeehonden?”

Verstoren van zooggebied

De zomer is de tijd waarin zeehondenpups geboren worden. Dit gebeurt op afgelegen gebieden in de Waddenzee en op hoge zandbanken. Hoewel de zeehonden plekken uitkiezen die voor mensen niet zo makkelijk bereikbaar zijn, komt het toch vaak voor dat de pups hun moeder kwijtraken door toedoen van de mens. “Dat komt bijvoorbeeld door boten of vliegtuigen. Die verstoren het zooggebied van de zeehond”, legt hoofd educatie van Pieterburen, Sander van Dijk, uit.

Niet zelf helpen

Van Dijk vertelt dat veel zeehondjes na hun geboorte door verschillende moeders worden gezoogd. Als ze er klaar voor zijn, moeten zij voor zichzelf zorgen. “Dan gaan ze op onderzoek uit en daardoor belanden ze weleens op een strand.” Mocht u een pup tegenkomen, dan wordt geadviseerd hier zeker 30 meter afstand van te houden. Zelf proberen het diertje terug de zee in te krijgen, is een slecht idee. “In zo’n geval is het verstandig om ons te bellen. Wij zorgen dan dat er een vrijwilliger naar de plek gaat om te kijken of het zeehondje hulp nodig heeft of dat het zich redt. Meestal is dat laatste het geval”, aldus Sander van Dijk. Deze aanpak geldt overigens ook voor volwassen dieren die u tegenkomt.

Contact met Pieterburen

Melding maken van een zeehond in ogenschijnlijke nood kan door te bellen naar nummer 0595-526 526. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Meer informatie over  hoe om te gaan met zeehonden, vindt u op de site van zeehondencentrum Pieterburen.

Met dank aan Sander van Dijk

Heeft u weleens een zeehond gezien?

Geef een reactie