zeehonden

Meer zeehonden dan ooit tevoren in de Waddenzee

Nooit eerder zijn er in de Waddenzee zoveel zeehonden geteld als in 2017. Er wonen er ruim 38.000 in dit gebied en daarmee is de maximale capaciteit bereikt.

Steeds meer (jonge) zeehonden

Sinds het jaar 1975 worden de zeehonden die in de internationale Waddenzee leven jaarlijks geteld. Uit de telling van 2017 blijkt dat er meer dieren dan ooit zijn waargenomen. Er wordt op 2 momenten in het jaar gemeten: in juni en augustus. In juni wordt het aantal jonge zeehonden vastgelegd en in augustus wordt gekeken naar de populatie volwassen zeehonden. Hieruit blijkt dat het aantal volwassen dieren in het Nederlandse gedeelte van de Waddenzee is teruggelopen, maar er leven hier wel steeds meer jonge dieren. Ook in het Deense en het Duitse gedeelte komen steeds meer zeehonden voor. Met name van de gewone zeehond zijn er veel bijgekomen.

Veel vis en goed weer

Hoe het komt dat er steeds meer zeehonden zijn in de Waddenzee? Volgens Sacha Klöpper, woordvoerder van het Waddenzee-secretariaat, heeft dit te maken met de weersomstandigheden en de grote hoeveelheid vis die er in de Waddenzee zwemt. Ook zijn er al sinds 2002 geen virussen meer voorgekomen waar de dieren massaal aan sterven.

Natuur houdt populatie in bedwang

Het gaat dus goed met de zeehond, maar – zoals al gezegd- kunnen er geen nieuwe zeehonden meer bij in de Waddenzee. Dit betekent niet dat er allerlei nare praktijken in werking gezet hoeven te worden, want volgens Klöpper beteugelt de natuur de zeehondenpopulatie zelf: “Jonge dieren zullen eerder sterven, omdat ze onvoldoende voedsel hebben. Zo gaat dat in de natuur. Oude zeehonden gaan ook weer dood. Daarmee blijft het aantal, zoals wij denken, stabiel.”

Zeehonden in Hallo Nederland

Hallo Nederland besteedt op donderdag 16 november 2017 aandacht aan dit onderwerp. In de reportage gaan zij op pad met medewerkers van zeehondencentrum Pieterburen om 4 zeehonden vrij te laten in de Waddenzee. U ziet Hallo Nederland elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: berichtgeving Waddenzee-secretariaat, redactie Hallo Nederland)

Geef een antwoord