schaatsen

Vrieskou op komst, schaatsen uit het vet?

De winter is al even bezig, maar echte kou is vooralsnog uitgebleven. Tot het weekend van 24 en 25 februari 2018. Er wordt vrieskou vanuit Siberië verwacht, iets wat als muziek in de oren klinkt van schaatsliefhebbers.

Schaatskoorts

Zodra er duidelijk wordt dat het kouder wordt in Nederland, breekt de schaatskoorts los. De medewerkers van ijsclubs draaien overuren en schaatswinkels hebben het druk. Want zeg nou zelf, er gaat toch niets boven een stukje schaatsen op echt natuurijs? Helaas moeten schaatsfans niet te hoge verwachtingen hebben, zo valt te lezen op weer.nl, de site van MeteoGroup. In een uitvoerig artikel legt meteoroloog Margot Ribberink uit dat Siberische kou onze kant opkomt, maar zij benadrukt ook dat ijsvorming zo laat in de winter vrij lastig is. Of het ijs dik genoeg wordt om op te schaatsen, hangt af van veel factoren, waaronder de temperatuur van het water. Omdat de zon flink schijnt is het water warmer dan eerder in de winter en daardoor bevriest het minder snel.

Flink vriezen

Toch is de kans zeker aanwezig dat er geschaatst kan worden, want het gaat flink vriezen dit weekend. MeteoGroup zegt dat het vanaf het weekend ’s nachts soms wel 15 graden gaat vriezen en dat het overdag een graad of 3 a 4 wordt. Dit zal echter heel anders aanvoelen, want er komt een noordoostenwind aan, waardoor de gevoelstemperatuur ver onder het vriespunt ligt. De verwachting is dat er door deze kou mogelijk marathons gereden kunnen worden op de ijsbanen in het oosten en noorden van het land. In de rest van Nederland kan er naar alle waarschijnlijkheid op ondergelopen weilanden worden geschaatst.

Na het weekend

Of water na het weekend ook nog aanvriest, is volgens Ribberink onzeker. Zij is niet de enige meteoroloog die hieraan twijfelt. Allerlei weermodellen laten zien dat het nog erg onzeker is wat de temperaturen worden in de laatste dagen van februari en de eerste dagen van lentemaand maart. In Friesland hopen ze in ieder geval dat het flink blijft vriezen; vanaf 24 februari geldt hier een vaarverbod voor bepaalde wateren zodat het water goed kan bevriezen.

Hallo Nederland besteedt op 23 februari 2018 aandacht aan de schaatskoorts in Nederland.

(Bron: weer.nl, NOS, de Volkskrant)

Geef een reactie