vogelhuisje

Vogelhuisje ook een uitkomst in koudere periodes

Een vogelhuisje is niet alleen in de broedperiode een fijn onderkomen voor de vogels. Ook in het najaar en de winter is zo’n nestkastje handig. Het kan dus ook zeker geen kwaad om er nu eentje op te hangen in uw tuin.

Let op de woonwensen

Voordat u een vogelhuisje ophangt is het verstandig om te kijken welk type huisje er het best bij uw tuin past. Niet elke vogel komt overal even veel voor, dus het is verstandig om eerst na te gaan wat er bij u in de buurt rondvliegt. Dit kunt u achterhalen op de website van Vogelbescherming Nederland.

Vervolgens kunt u kijken wat voor een soort huisje er het best bij deze vogels past. Op de website van de Vogelbescherming wordt uitgelegd waar u op moet letten.

Ophangen

Als u eenmaal heeft besloten wat voor een kastje het moet worden, moet u deze natuurlijk ophangen. Heel makkelijk, zou u zeggen, maar er komt het één en ander bij kijken. Zo is het essentieel dat u het vogelhuisje op een rustige plek hangt, dus niet nabij de plek waar u bij mooi weer graag zit.

Ook moet het een enigszins beschutte plek zijn, zodat de vogels niet al te veel last hebben van wind of zonnestralen. Daarnaast moet u opletten met de ‘bereikbaarheid’ van het huisje voor katten. Vanzelfsprekend is het niet de bedoeling dat katten en eventueel andere dieren er gemakkelijk bij kunnen. Verder moet de aanvliegroute vrij van obstakels zijn. Het is dus niet handig als een een tak of iets dergelijks voor de ingang hangt. Uiteraard is ook het stevig bevestigen van de kast erg belangrijk. U wilt immers niet dat het kastje eraf valt.

katten en vogelhuisje

Een dergelijk scenario wilt u natuurlijk vermijden.

Het voordeel van nu een nestkastje of vogelhuisje ophangen is dat vogels alvast kunnen wennen aan het slapen op zo’n plek. Als vogels uw kastje nu al gebruiken is de kans groter dat zij hier uiteindelijk ook in zullen broeden.

Geen nestmateriaal

Nadat u het kastje heeft opgehangen zit uw taak er eigenlijk op. Nestmateriaal in het huisje leggen hoeft niet, want vogeltjes slapen het liefst in een leeg kastje. Dit omdat er dan meerdere vogeltjes in het huisje passen, waardoor ze extra warm blijven.

Overleven zonder nestkastje

Hoewel veel vogels u zeer dankbaar zullen zijn als u een goed geplaatst vogelhuisje in de tuin heeft hangen, kunnen zij koudere periodes ook zonder nestkast overleven. Hun verendek wordt dikker, net als de donslaag daaronder en er stroomt warm bloed door hun pootjes om die op temperatuur te houden.

Geen fan van kou

Vogels bereiden zich dus goed voor op koudere periodes, maar toch is niet elk vogeltje even goed bestand tegen koud weer. Zo kunnen de ijsvogel en het winterkoninkje er niet zo goed tegen, ook al vermoeden hun namen iets anders. Het winterkoninkje komt volgens Vogelbescherming Nederland vrij veel voor in bijna alle delen van Europa behalve in het hoge noorden. Daar is het gewoon te koud.

De ijsvogel lijkt in tegenstelling tot het winterkoninkje niet zo’n last te hebben van de kou zelf, maar wel van het neveneffect: ijs. De ijsvogel duikt visjes en waterinsecten op uit watertjes en dat kan natuurlijk niet als er ijs ligt. Gelukkig voor de ijsvogel is ijsvorming op water de laatste jaren zeldzaam.

(Bron: Vogelbescherming, Vivara)

Geef een reactie