goudvissen

Veenendaler moet goudvissen uit de gracht vissen

Het leek een leuk idee van Veenendaler Hans Van Manen: goudvissen in de vorig jaar geopende Brouwersgracht in Veenendaal uitzetten, om de gracht op te vrolijken. De uitheemse vis vormt echter een bedreiging voor de inheemse fauna en dus moeten de tientallen goudvissen nu weer gevangen worden.

Flora- en faunawet overtreden

In samenwerking met ondernemers uit de buurt heeft omwonende Hans van Manen afgelopen jaar geregeld dat er goudvissen uit het Betuwegebied zijn gehaald om in de Veenendaalse gracht uit te zetten. 80 stuks maar liefst. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is met het uitzetten van de vissen echter de flora- en faunawet overtreden. Hans van Manen krijgt nu een maand de tijd om de vissen weer uit de gracht te halen. Zo niet, dan zal de overheid dat op zijn kosten doen.

Negatief effect

Milieu-jurist Wilfred Reinhold van het Platform Stop Invasieve Exoten vindt dat Van Manen en de ondernemers zich hadden moeten verdiepen in de wet: “want daar staat heel duidelijk in dat je geen beesten mag uitzetten in de natuur. De gemeente heeft het na aanvankelijke twijfels goedgekeurd, maar toen had die man de vissen al uitgezet.” Volgens het platform hebben de goudvissen een negatief effect op andere dieren. “De gracht in Veenendaal staat in verbinding met andere wateren. Dus de vissen zullen niet alleen in die gracht blijven”, zegt Reinhold in het NOS Radio 1 Journaal.

Daar komen andere vissen van

De goudvissen komen zo dus in contact met andere vissen zegt Reinhold. “Bijvoorbeeld met de kroeskarper, een inheemse vis. Als zo’n uitheemse goudvis uit Azië en een kroeskarper gaan paren, en op andere plekken is geconstateerd dat dat gebeurt, dan komen daar andere vissen van.” Volgens Reinhold kan de kroeskarper daardoor op den duur verdwijnen. “En dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Visnetten

Voor Veenendaler Hans van Manen zit er dus niets anders op dan de goudvissen weer uit de gracht te vissen. Tegenover de Gelderlander zegt hij dat hij ze nu samen met een paar vrienden eruit gaat halen. De gracht is slechts 1 meter diep, dus dat is volgens hem geen probleem. “Met een paar visnetten moet dat wel lukken’’, zegt Van Manen.

(Bron: NOS, de Gelderlander)

Geef een reactie