gadwinning

TNO: ‘Nederland eerder afhankelijk van buitenlands gas’

Nederland is mogelijk eerder compleet afhankelijk van geïmporteerd gas dan gedacht. Volgens onderzoeksbureau TNO zijn we over 12 jaar door de voorraden heen, terwijl de overheid denkt nog zeker 13 jaar voorruit te kunnen.

Voorraden sneller op

Om te voorkomen dat Nederlanders straks zonder gas zitten, adviseren de onderzoekers van TNO de overheid om tijdig maatregelen te nemen. Zo moet er volgens de wetenschappers extra fabrieken worden gebouwd, omdat het soort gas dat in Nederland wordt gebruikt, heel anders is dan het soort gas dat uit het buitenland komt. Volgens TNO moet het buitenlandse gas eerst in de te bouwen fabrieken omgezet worden voordat het bruikbaar is.

Gas uit Noorwegen

Momenteel importeert Nederland al meer gas dan dat het exporteert. Dit heeft te maken met het gedeeltelijk terugbrengen van de gaswinning uit de Groningse bodem. In deze provincie zijn regelmatig aardbevingen en aardschokken waar te nemen door het boren naar gas. Het meeste gas dat nu ons land binnenkomt, is afkomstig uit Noorwegen. Dit land heeft grote gasreserves en levert aan meerdere landen in Europa. Naast Noorwegen, is Rusland ook een land met een grote gasvoorraad. Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft momenteel 17 procent van alle gasreserves ter wereld in handen.

Duurzame energie

Naast gas, moeten niet-fossiele brandstoffen in de toekomst ook een grote rol gaan spelen. Nederland telt meerdere zogenoemde zonneparken waar zonne-energie wordt opgewekt en op Ameland worden grootschalige experimenten uitgevoerd op het gebied van duurzame energie.

(Bron: ANP, Financieel Dagblad, NRC, TNO)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Persvoorlichting TNO says:

    TNO doet in haar bericht van vandaag geen uitspraak over het “opraken” van de gasvoorraad. En ook niet dat we in een zeker jaar “compleet afhankelijk” zijn van gas uit het buitenland. Lees hier het persbericht: https://www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2017/8/nederland-sneller-van-exporteur-naar-importeur-van-gas/

    TNO Persvoorlichting

    oosterwijck says:

    Ondanks alle waarschuwingen van milieu waakhonden, hebben de machtshebbers de fossiele olievoorraden in 150 jaar compleet opgebruikt (olie welke in miljarden jaren is opgebouwd), hebben de Nederlandse gasvoorraad in 50 jaar compleet opgebruikt. En nu worden bossen gekapt om de energiecentrales gaande te houden ??? … Terwijl het ecologisch systeem al tientallen jaren wordt vernietigd, de ijsmassa op de polen verdwijnt, de oceanen ontregeld zijn, orkanen een dagelijks fenomeen worden, gaan regeringen gewoon door met zelfvernietiging. Allemaal omwille van de heilige economie, de heilige winstvorming. In plaats van minder energie gebruik, wordt de steeds toenemende energiebehoefte geimporteerd uit het buitenland (lees Rusland). Omdat in meer zorgeloze tijden, de bevolking werd wijsgemaakt, dat Russische olie inferieur zou zijn en Russisch gas inferieur zou zijn, bleef Rusland zitten met een gigantische olie- en gasvoorraad. En wordt nu volop zaken gedaan met de vijand van het kapitalistisch systeem, de Russische socialisten. Alleen omdat onze (westerse) machtshebbers er aan verdienen. De grootste vijand van de mensheid, de Amerikaan, is ontstaan uit het uitschot van de Europese mens (vroeger hadden criminelen en gekken de keuze, uit: of naar het gevang of naar Amerika). En daar hebben die criminele gekken zich voortgeplant, genocide gepleegd op de oorspronkelijke bewoners, daarna het land vergiftigd met chemisch afval. Daarna de hele wereld onder controle gehouden en het Socialistisch systeem om zeep gebracht. En je zult zien, dat die gevaarlijke criminele gekken, binnen afzienbare tijd, energie gaan inkopen bij diezelfde Russische Socialisten, die ze altijd verafschuwd hebben en gesaboteerd hebben.