Stranden vervuild met paraffine

Tussen Zandvoort en Den Helder is 50 km strand vervuild met een grote hoeveelheid paraffine. Paraffine is een koolwaterstofmengsel dat o.a. wordt gebruikt om kaarsen of zalf van te maken. Het wordt gewonnen uit aardolie. Paraffine is niet giftig, maar wel gevaarlijk als het gegeten wordt.

Hondenbezitters opgelet

Rijkswaterstaat waarschuwt om de paraffine niet aan te raken en honden er niet van te laten eten. Als dieren paraffine eten kunnen zij erg ziek worden. Wanneer u op 7 augustus al een strandwandeling heeft gemaakt met uw hond en u vreest dat de viervoeter paraffine gegeten heeft, is het slim om naar de dierenarts te gaan. Bart Steenman van de Reddingsbrigade Castricum zegt tegen de NRC dat het sowieso slim is om dieren op het strand extra in de gaten te houden.

Opruimactie

Rijkswaterstaat is bezig met het opruimen van de paraffine. Zij meldt dat de grootste hoeveelheid is aangespoeld bij Heemskerk. De kustwacht onderzoekt met een vliegtuig waar de paraffine vandaan komt. Waarschijnlijk is het geloosd door een schip.

Update

Afgelopen dagen is er opnieuw paraffine aangespoeld aan de Noord-Hollandse kust. Rijkswaterstaat laat ANP weten dat de stranden nogmaals worden schoongemaakt. Ondanks dat het nog onduidelijk is welk vaartuig voor de lozing heeft gezorgd, gaat Rijswaterstaat ervan uit dat een schip op zee zijn laadruim heeft schoongemaakt. Hierdoor is de paraffine in de zee terecht gekomen.

(Bron: NRC, ANP, NOS) 

Geef een reactie