Speciaal gekweekte schimmel kan landbouwgif vervangen

Steeds meer bedrijven experimenteren met alternatieven om minder gif te gebruiken om hun gewassen te beschermen tegen insecten. Sinds woensdag 5 oktober 2016 is er een proef gestart met een speciaal gekweekte schimmel, de pandora neoaphidis, die de oogst op natuurlijke wijze kan beschermen.

Sluipwespen

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft de 1e kweekpot met deze schimmel geplaatst in de kas van een paprikakweker in Bergschenhoek. Sluipwespen zorgen er vervolgens voor dat de schimmel door de kas wordt verspreid. De wespen vliegen met de schimmel aan hun pootjes gericht naar planten met luizen, waarna de luizen door de schimmel worden gedood.

Natuurlijker

Ook andere bedrijven experimenteren met duurzame alternatieven. Zo wordt bekeken of roofmijten schadelijke mijten weghouden bij de bollen- en appelteelt en moet het planten van afrikaantjes ervoor zorgen dat de lelies niet worden aangetast door aaltjes. Van Dam is blij met deze koers: landbouw moet natuurlijker en deze proeven helpen daarbij, vindt hij.

(Bron: ANP)

Geef een reactie