Roep uw gemeente op: kies voor groene stroom

167 Nederlandse gemeenten nemen nog altijd ‘vieze’ stroom af van energiebedrijven die ook kolen en gas verstoken om elektriciteit op te wekken, zo blijkt uit onderzoek van Greenpeace. Slechts 108 gemeenten betrekken hun stroom van ‘echt groene’ energieleveranciers.

Vieze stroom

Volgens de milieuorganisatie kiest het grootste deel van de gemeenten voor de goedkoopste ‘vieze’ stroom en niet voor groene stroom. “Dit gaat in tegen afspraken uit 2007, waarin gemeenten, provincies en Rijk overeenkwamen om te streven naar 100 procent duurzaam inkopen in 2015”, aldus Jorien de Lege, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace.

Een gezond klimaat

Het onderzoek laat zien dat de meeste gemeenten weinig over lijken hebben voor een gezond klimaat. Afgezien van de 141 voorlopers, laten veel gemeenten hun kolenstroom groenwassen met groencertificaten, waardoor het lijkt alsof ze heel duurzaam bezig zijn. In werkelijkheid zijn die certificaten niets waard. Er zijn ook gemeenten die wel de goede stroom afnemen, maar niet over de juiste certificaten beschikken. Op een speciale interactieve kaart op de website van Greenpeace kunt u zien hoe uw gemeente presteert.

Roep uw gemeente op

Greenpeace vindt dat gemeenten kleur moeten bekennen en dat ze moeten kiezen voor echt groene stroom: een groene leverancier met de juiste groencertificaten. Met behulp van het nieuwe platform Petitiestarter kunnen burgers een petitie starten richting hun eigen gemeente, bijvoorbeeld om over te stappen op groene stroom, of om openheid over zaken te geven.

(Bron: ANP, Greenpeace)

Geef een reactie