Reuzenberenklauw

Reuzenberenklauw gezien? Geef de groeiplaats door

U heeft ze vast langs de kant van de weg zien staan: de reuzenberenklauw. De plant is giftig, komt van nature niet voor in Nederland en verdringt inheemse planten. Volgens een Europese wet moet hij bestreden worden. FLORON, de onderzoeksorganisatie naar flora in Nederland, wil weten waar reuzenberenklauwen voorkomen. De organisatie roept mensen op om groeiplaatsen door te geven op waarneming.nl, zodat ze gericht bestreden kunnen worden. 

Gif en zon zorgt voor brandwonden

De reuzenberenklauw groeit in Nederland op veel plekken, maar is een exoot uit de Kaukasus. In de 19e eeuw is hij als tuinplant naar Nederland gebracht. Bij aanraking van de plant scheiden de stengels en de bladeren furocumarine af. Deze stof zorgt in combinatie met zonlicht voor brandwonden. Ook huisdieren kunnen gewond raken door aanraking met de reuzenberenklauw.

3 meter hoge bloemen

De plant bloeit van juni tot augustus en valt daarom op dit moment goed op, zegt FLORON. De reuzenberenklauw bloeit met grote bloemschermen, kan wel 3 meter hoog worden en de klauwvormige bladeren kunnen wel een meter breed zijn. Zaden hebben een kiemkracht van 7 jaar. De reuzenberenklauw verdringt andere planten.

Waarneming doorgeven

Om die reden wil FLORON de plant bestrijden. Dit kan door hem weg te maaien voor er zaden worden gevormd, of door het uitgraven van de wortelstokken. Maar dan moet de organisatie wel weten waar de plant groeit. Iedereen kan helpen door wanneer u deze plant ziet, dit door te geven op de website waarneming.nl. Dit kan ook via de app ObsIdentify. Met deze app hoeft u alleen een foto van de plant te maken om hem door te geven als waarneming. Verwar de reuzenberenklauw niet met de gewone berenklauw. Deze plant is wel inheems in Nederland en geeft geen heftige verwondingen. De reuzenberenklauw is te onderscheiden door de enorme hoogte van de plant.

Maaien voor hij zich uitzaait

Wilt u zelf aan de slag om de plant te bestrijden? Dit kan door de plant weg te maaien voordat er zaden worden gevormd. Het uitsteken of uitgraven van de wortelstokken is een andere methode. Wie hiermee aan de gang gaat moet zijn huid en ogen goed beschermen.

Wonden behandelen

Per ongeluk de Reuzenberenklauw aangeraakt? Kom dan direct in actie om blaren en een verbrande huid te voorkomen. Ga meteen uit de zon en was de huid met veel lauw water en zeep. Bij contact met de ogen kunt u spoelen met veel water. Zorg vooral dat u uit de zon blijft, minstens een week. Dek de plek waar u de plant aangeraakt heeft daarom af met niet-klevend verband en met kleding. Bel de huisarts als een groot deel van uw huid contact heeft gemaakt met de plant, of als u grote blaren heeft en bedek uw huid direct met kleding.

(Bron: Meldpunt, FLORON. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie