plantenjacht

Help zoeken naar de voorjaarsbloeiers die er écht vroeg bij zijn

Hoewel de winter is aangebroken, groeit en bloeit er al van alles in de natuur. Om in kaart te brengen welke planten zich al durven te laten zien, organiseert natuurorganisatie FLORON een speciale plantenjacht. U kunt ook meedoen. 

Kijken naar de natuur in de winter

Iedereen die mee wil doen aan de plantenjacht van FLORON kiest een goed moment voor een winterse wandeling en houdt tijdens deze wandeling zeker 1 uur bij welke bloeiende planten en bloemen hij of zij tegenkomt. Deze waarnemingen kunnen worden doorgegeven aan FLORON, zodat zij weten welke exemplaren er vroeg bij zijn. Hier is immers niet zoveel over bekend, omdat er tijdens de winterse maanden niet veel naar de natuur gekeken wordt.

Invloed van warm weer

Het is de 5e keer dat FLORON de eindejaars plantenjacht organiseert. Omdat het de afgelopen jaren vaak warm is tussen Kerst en Nieuwjaar, zijn er al verschillende keren bijzondere ontdekkingen gedaan. Zo worden er in 2015 5 keer zoveel bloeiende soorten waargenomen dan in 2014, het jaar waarin er voor het eerst wordt geteld. In 2016 is het in dezelfde periode iets kouder, maar worden er gemiddeld wel 68 bloeiende voorjaarsplanten aangetroffen binnen een tijdsbestek van 1 uur. Vooral in het zuiden van het land is het vaak raak.

Meedoen

Wilt u in 2018 meedoen aan de plantenjacht van FLORON? Download dan de zoekkaart op hun website, waar voorbeelden op staan van planten die u tegen kunt komen. De resultaten kunt u vervolgens ook doorgeven via deze site.

(Bron: Vroege Vogels, FLORON)

Geef een reactie