huissteekmug

Nieuwe generatie huissteekmuggen op komst

Het gezoem van een mug, een geluid wat menigeen ’s nachts wakker houdt. Het is zelfs verzoeken tot grootste ergernis. De eerste huissteekmuggen zijn dit jaar al vroeg gesignaleerd. Maar door het warme weer en de regen is er al weer een nieuwe generatie op komst. 

De mug is er eerder dan normaal

De eerste generatie muggen laat zich dit jaar eind mei al zien. Dit is een maand eerder dan normaal. De weersomstandigheden zijn in april en mei gunstig geweest voor de huissteekmug. De hoge temperaturen en vele neerslag zijn de ideale omstandigheden voor de mug. In een jaar waar de temperaturen lager liggen in april en mei, komt de mug pas in juni tevoorschijn. De vrouwtjesmug gaat dan op zoek naar bloed dat zij nodig heeft voor de aanmaak van de eitjes.

2e generatie

Het duurt normaal gesproken ongeveer 4 weken na het leggen van de eitjes voordat de larven zich ontwikkelen tot mug. Maar door de hoge temperaturen en de neerslag hebben de larven zich in rap tempo ontwikkeld, waardoor we nu te maken krijgen met een 2e generatie muggen. Regen is belangrijk voor de mug. Het is het behoud van hun broedplaats, want met voldoende neerslag kan de larve zich goed ontwikkelen.

Broedplaatsen

De meeste broedplaatsen van muggen creëren we zelf. Door water te laten staan in emmers, plantenbakken en regentonnen bieden we de mug alle ruimte om zich te ontwikkelen. Bij gebrek aan een natuurlijke vijand kan de mug zich zo naar hartenlust voortplanten in een kunstmatige broedplaatsen die wij onbedoeld voor hen creëren. Dit kan oplopen tot honderden larven per liter water. Dek de regenton daarom goed af en leeg hem regelmatig. Gooi het water uit bakken en potten leeg, zodat de mug geen kans heeft om zich verder te ontwikkelen. Op muggenradar.nl is te zien dat de mug al voor behoorlijk wat overlast zorgt.

(Bron: Nature Today)

Geef een reactie