rolstoelvriendelijk

Meer natuurgebieden toegankelijk met rolstoel en rollator

Natuurmonumenten maakt meer natuurgebieden toegankelijk voor rolstoelers en rollatorgebruikers. 27 gebieden in Nederland zijn dit al en daar komen er in de komende maanden nog 13 bij. 

Leesbare informatieborden en invalidentoiletten

In rolstoeltoegankelijke natuurgebieden worden niet alleen de wandelroutes aangepast. Ook worden er speciale faciliteiten aangelegd, zoals invalidentoiletten. Daarnaast worden de informatieborden verlaagd zodat ze leesbaar zijn voor mindervaliden.

“Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een bezoek aan de natuur mensen gelukkiger én gezonder maakt. Wij vinden dat iedereen de kans moet hebben om van de natuur te genieten”, aldus directeur van Natuurmonumenten Marc van den Tweel.

Toegankelijk voor iedereen

Het Grintenbosch in het Twentse Haaksbergen is één van de gebieden die al toegankelijk is gemaakt. Bewoners van een verzorgingstehuis in de buurt willen graag de natuur in, maar worden daarin belemmerd omdat het gebied niet toegankelijk is met een rolstoel of rollator. Natuurmonumenten heeft het bos in samenwerking met de vrijwilligers uit de buurt volledig rolstoelvriendelijk gemaakt. De paden zijn aangepast door boswachters en vrijwilligers en Natuurmonumenten plaatst insectenhotels. Ook is er nu een voor iedereen toegankelijke bloemenweide. Op deze manier is de natuur beschikbaar voor iedereen.

Vrije tijd zelf invullen

De belangenorganisatie voor mensen met een beperking, Ieder(in), is enthousiast. “Toegankelijkheid is voor mensen met een beperking of chronische ziekte een voorwaarde om te kunnen meedoen in de maatschappij en ook je vrije tijd naar eigen keuze in te vullen”, stelt directeur Illya Soffer in dagblad Trouw.

Campagne ‘Onbeperkt Genieten’

Om zoveel mogelijk mensen te laten weten waar toegankelijke natuur is te vinden, start Natuurmonumenten een campagne: Onbeperkt Genieten’. In de week van 7 tot 11 oktober 2019 worden activiteiten georganiseerd die geschikt zijn voor zowel mensen met, als mensen zonder een beperking. Meer informatie over deze ‘campagne vindt u op de website van Natuurmonumenten.

(Bron: Natuurmonumenten, Trouw)

 

Geef een reactie