dieren

Meer dieren in riviergebieden dankzij overstromingsmaatregelen

De afgelopen jaren zijn er veel hoogwateringrepen gedaan nabij de grote rivieren. Uit recent onderzoek van de universiteiten Nijmegen en Utrecht blijkt dat deze maatregelen een positief neveneffect met zich meebrengen in de vorm van zeldzame dieren die zich voor het eerst sinds tijden weer hier vestigen.

Veranderingen zorgen voor meer biodiversiteit

Het rivierenlandschap in Nederland is sinds de jaren 90 van de vorige eeuw flink aangepast om de kans op overstromingen te laten afnemen. Zo zijn de uiterwaarden op veel plekken verlaagd, waardoor er meer plassen en drassig gebied is ontstaan. Deze, en de andere maatregelen, hebben ervoor gezorgd dat het rivierengebied in Nederland veel dynamischer is geworden en dat is goed nieuws voor de biodiversiteit. Die is namelijk op veel plekken langs de rivieren toegenomen, weten onderzoekers te vertellen na jarenlang onderzoek naar de natuur aldaar.

Meer dieren

Zij zeggen dat met name beschermde en bedreigde diersoorten hun weg terug hebben gevonden naar de rivieren, nu het landschap er sterk veranderd is. Denk bijvoorbeeld aan de Aalscholvers die zijn gezicht regelmatig laat zien aan de Nijmeegse Waalkade, of de verschillende soorten vlinders die fladderen door Bemmelse Waard in Gelderland. Ook de bever doet het behoorlijk goed en is weer goed vertegenwoordigd in de Millingerwaard nabij de Gelderse gemeente Berg en Dal.

Hoop voor de toekomst

Hoewel de biodiversiteit op veel plekken langs de grote rivieren is toegenomen, zijn er volgens de onderzoekers ook nog steeds stukken waar de groei van de biodiversiteit te wensen overlaat. Toch is er nog voldoende hoop op een inhaalslag, omdat sommige natuuraanpassingen pas vrij recent zijn uitgevoerd.

Over het rivierengebied

In Nederland stromen verschillende grote rivieren, zoals de Maas en de Rijn. De gebieden waar deze wateren doorheen stromen, worden de riviergebieden genoemd en zijn met name gesitueerd in de provincies Gelderland, Brabant en Zuid-Holland. Deze rivieren worden tot de jaren 90 van de vorige eeuw in bedwang gehouden door hoge uiterwaarden en rivierkribben, maar in 1993 is ervoor gekozen om de rivieren meer hun eigen weg te laten volgen door de bovengenoemde aanpassingen te doen.

(Bron: De Gelderlander, Brabants Dagblad, ANP)

Geef een reactie