Lentebloeiers

Lentebloeiers laten zich extra vroeg zien

De hazelaar heeft dit jaar vroeger dan anders een vleugje lente gebracht en het ziet ernaar uit dat meer voorlentebloeiers zich dit jaar (nog) eerder dan normaal zullen tonen. Nature Today heeft met behulp van De Natuurkalender een bloeiverwachting opgesteld voor verschillende vroege bloeiers en uw bevindingen zijn welkom.

De Natuurkalender

De Natuurkalender is een initiatief van de Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse van Wageningen University en het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. Het is een waarnemingsprogramma dat zich bezighoudt met waarnemen, analyseren, voorspellen en communiceren van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur.

Hazelaar

Nooit eerder is de piek van de eerste bloeiwaarnemingen van de hazelaar uitgekomen voor de jaarwisseling. Dit winterseizoen is dat echter al op 26 december 2017 het geval. De gemiddelde temperatuur in januari ligt tot nu toe 1,7 graad boven wat tegenwoordig normaal is (maar 3,7 graden op wat 50 jaar terug nog normaal is) en voor de rest van januari worden zelfs nog warmere temperaturen voorspeld. De gemiddelde temperatuur komt daarmee rond de 5,1 graad boven normaal te liggen. Dat heeft zijn invloed op de natuur en dus ook op de voorlentebloeiers.

lentebloeiers

Sneeuwklokje

Gemiddeld verwacht Nature Today dat de bloeiers 28 dagen vroeger zullen bloeien dan normaal. Voor het sneeuwklokje wordt een piek verwacht op 26 januari. Ter vergelijking, in de periode 1940 – 1968 is dat nog bijna een maand later, op 22 februari. Die tendens is ook te zien bij andere vroege bloeiers. Zoals de zwarte els, waarbij de piek dit jaar op 6 februari wordt verwacht, terwijl dat voorheen nog 4 maart is. Voor de gele kornoelje is dat 17 februari ten opzichte van 13 maart.

Uw bevindingen

Uw waarnemingen zijn zeer welkom in het onderzoek van Nature Today. Door net wat ander weer dan verwacht wordt of doordat planten anders reageren op de combinatie van de weersomstandigheden waaraan zij blootgesteld worden, zit de bloeiverwachting er nog wel eens naast. U kunt helpen door de datum door te geven waarop u de onderzochte planten in uw tuin, straat en omgeving voor het eerst in bloei ziet. Het gaat om de hazelaar, gewoon sneeuwklokje, zwarte els, witte els, gele kornoelje, klein hoefblad, gewoon speenkruid, fluitenkruid, forsythia, gewone dotterbloem, maarts viooltje en witte dovenetel.

(Bron: Nature Today, Wageningen Universiteit, natuurkalender.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Inja says:

    Zou graag een zeldzame lentebloeier die al vanaf 12 januari jl bloeit willen doorgeven met foto maar staat niet op uw natuurkalender, jammer.

    Mauckey says:

    20 januari 2018, sneeuwklokjes in de tuin. Frambozengaard te Doorn.