Curaçao

Koraal Curaçao ‘omgeploegd’

Van plan om te gaan duiken aan de zuidkust van Curaçao? Dan is de kans groot dat u niet veel moois zal zien. Een groot deel is verwoest en het lijkt erop dat het Nederlandse bouwbedrijf BAM er iets mee te maken heeft.

Enorme schade

Mark Vermeij, koraalonderzoeker en directeur van de stichting Carmabi, die op het Caribische eiland onderzoek doet en advies geeft, zegt dat de schade enorm is. “In een gebied van 500 meter lang en 50 meter breed is het allemaal kapot”, weet hij te vertellen.

Omgeploegd

Op dit moment is het Nederlandse bouwbedrijf BAM bezig met het bouwen van een nieuwe pier aan de zuidkust van Curaçao, waar grote cruiseschepen kunnen aanmeren. De oorzaak van de schade aan het koraal wordt nog onderzocht, maar de bouwwerkzaamheden aan de kust hebben er naar alle waarschijnlijk iets mee te maken.

Oorzaak

BAM sluit dit niet uit en laat in een reactie weten hoe zij denken dat het is gebeurt: “De aannemer gebruikt allerlei ankers om de werkschepen op hun plek te houden. Ze zeggen zelf ook dat ze normaal die dingen ophijsen. Wat hier nu gebeurd lijkt te zijn is dat een van die ankers niet ver genoeg naar boven is getakeld en als een soort ploeg door dat rif is getrokken.”

Volgens Mark Vermeij is de kans klein dat het kapotgetrokken koraal hersteld kan worden. Het is zelfs de vraag of het koraal dat nu nog overeind staat wél blijft leven, aldus de onderzoeker.

(Bron: NOS, ANP)

Geef een antwoord