wat is uw apparaat waard

Wat is uw apparaat waard?

Repareren, verkopen, weggeven of inleveren voor recycling, wat is het beste om te doen met uw apparaat? Op de website watismijnapparaatwaard.nl van Wecycle kunt u vanaf donderdag 31 augustus 2017 terecht met deze vragen. Wecycle wil hiermee de consument informeren over gebruikte elektrische apparaten en wil voorkomen dat apparaten onnodig weggegooid worden. 

Apparaat repareren of weggooien?

Consumenten willen oude elektrische apparaten best repareren voor hergebruiken, maar weten vaak niet hoe. Maar reparatie van oude apparaten is niet perse goed voor het milieu. “De consument heeft altijd een keuze na gebruik van een apparaat of lamp,” zegt Jan Vlak, directeur van Wecycle: “Repareren van een apparaat is een optie, maar dat is bijvoorbeeld bij een oude koelkast niet beter voor het milieu. Wij vinden het belangrijk de hele keten te laten zien en de verbinding te leggen tussen gebruik, hergebruik en recycling, zodat de consument een weloverwogen beslissing kan nemen. Gooi afgedankte apparaten en lampen in geen geval weg, want dan gaat alle waarde verloren.”

Voor- en nadelen

Op de website is meer te lezen over de voor- en nadelen van (zelf) repareren, het verschil tussen marktwaarde en recyclewaarde en over hoe u de economie en het milieu kunt helpen door afgedankte apparaten en lampen in te leveren voor recycling.  Daarnaast is te lezen dat als u het apparaat inlevert hoe u dat doet en wat er daarna mee gebeurt.

Een nieuw leven

Naast informatie over apparaten, kunt u op de site ook terecht voor het recyclen van energiezuinige lampen (spaarlampen, ledlampen, tl-buizen). Want wat veel mensen niet weten is dat ook lampen bij de milieustraat in moeten worden geleverd.  Op de site is te lezen waarom dit belangrijk is en hoe de lamp wordt gesorteerd en gerecycled tot nieuwe grondstoffen.

Wecycle werkt samen met 317 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 70 kringloopbedrijven, 170 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten om materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven te geven.

(Bron: ANP/watismijnapparaatwaard.nl )

Geef een reactie

Reactie

    ineke18 says:

    Mijn man is vrijwilliger bij het raipercafe, dat is dat er mensen kunnen komen met hun kapotte spullen. Zoals koffie apparaten, mixers,enz. Alles wat klein is wat mensen zelf kunnen brengen , word na gekeken. Vaak kan het gemaakt worden. En er staat een pot waar ze iets in kunnen doen , wat ze kunnen missen. Zoals 50 ct of meer, daar worden onderdelen van gekocht.
    Mensen gaan vaak weer blij naar huis.