recyclen

In welke afvalbak mag een gebroken wijnglas en piepschuim? Over recyclen bestaan nog veel misverstanden

Elk huishouden heeft er mee te maken: afval scheiden. Papier, glas, gft- en restafval en plastic, wordt in veel gemeenten al in aparte bakken gesorteerd. Maar over wat er in welke bak mag, bestaat nog menig misverstand. Want mag een gebroken wijnglas in de glasbak? En piepschuim, mogen we dat gewoon bij het restafval doen? Uit onderzoek van afvalverwerker Suez blijkt dat veel mensen het antwoord niet weten. 

Recyclen

Door ons afval te scheiden kunnen materialen worden hergebruikt. Materialen als papier plastic en batterijen zijn daar een goed voorbeeld van. Door materialen te hergebruiken zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en dat scheelt energie en geld. Om een voorbeeld te geven, voor nieuw aluminium is 20 keer meer energie nodig dan voor het omsmelten van oud aluminium. En de kwaliteit is over het algemeen net zo goed. Het verbranden van restafval, zorgt ook voor een enorme CO2-uitstoot, wat belastend is voor het milieu. Daarnaast helpt recyclen ook om de afvalstoffenheffing van de gemeenten laag te houden.

Zorgvuldig scheiden

Glas, papier en karton, groente, fruit en tuinafval (gft), klein chemisch afval, plastic, blik, drinkpakken, elektrische apparaten, grof tuinafval, bouwafval, textiel en restafval worden allemaal apart verwerkt. Plastic- en blikverpakkingen en drinkpakken worden overigens niet in elke gemeente gescheiden ingezameld. Vraag na bij de gemeente wat wel en niet in de plastic bak hoort.  Tweedehands meubels of kleding, kunnen in zijn geheel worden hergebruikt en het zink uit batterijen wordt gebruikt om dakgoten te maken. Is gescheiden afval te veel vervuild, dan kan het niet hergebruikt worden en belandt het alsnog in de verbrandingsoven. Daarom is het belangrijk dat we zorgvuldig te werk gaat bij het scheiden van afval.

Wat hoort in welke bak?

Maar over het scheiden van afval bestaan nog veel misverstanden. Want in welke bak denkt u dat piepschuim mag? En een gebroken wijnglas, mag dat in de glasbak? En dan nog een mooi voorbeeld, het gebruikte theezakje. Moet dit in de groenbak? Het onderzoek van Suez wijst uit dat 3 op de 10 ondervraagden weet dat het gebruikte theezakje niet in de gft-bak, maar bij het restafval moet. Piepschuim mag niet bij het restafval, maar moet u apart aanleveren bij de milieustraat in uw gemeente. En een gebroken wijnglas mag niet in de glasbak. Een wijn- of drinkglas is gemaakt van ander glas, geen verpakkingsglas en dus niet recyclbaar. Dus het gebroken wijnglas mag gewoon bij het restafval. En wist u dat een kassabon ook niet bij het oud papier mag, maar gewoon bij het restafval moet? Het is namelijk gedrukt op chemisch bewerkt papier en ook niet recyclbaar.

De Inspectie Leefomgeving en Transport meldt woensdag 5 juni 2019 dat er in Nederland de komende jaren honderden extra glasbakken bij moeten komen. Er staan er nu te weinig, waardoor glas nog te vaak in de restafval bak verdwijnt.

Afvalscheidingswijzer

Afvalscheiding is niet eenvoudig, maar wel noodzakelijk. Dat vindt maar liefst 95 procent van de ondervraagden. “Voorheen werd altijd gezegd, bij twijfel, kies restafval, maar dat is eigenlijk zonde”, aldus een woordvoerder van Suez. Volgens de afvalverwerker is betere voorlichting noodzakelijk. Op de website van Milieucentraal staat de afvalscheidingswijzer waar u kunt zien wat in welke bak moet. Veel gemeenten maken voor het ophalen van afval gebruik van een app waarin staat wanneer welke bak wordt geleegd. In de meeste apps staat ook precies beschreven wat er in welke bak moet.

(Bron: Trouw/RTL/NOS)

Geef een reactie