Historisch

Historisch zomerse dag

Met temperaturen tot 26 graden in het zuiden van het land is het vandaag een uitzonderlijk zomerse dag. Het lijkt daarmee de warmste 16 oktober te worden sinds het begin van de metingen in 1901.

Warmste 16 oktober ooit?

Volle terrassen, ijswinkels die overuren draaien, zomerse kleding op straat en overvolle wegen richting de stranden. We maken het niet al te vaak mee zo half oktober. In het noorden van het land blijft de thermometer vandaag steken rond een nog altijd zeer aangename 20 á 21 graden, maar richting het midden van het land stijgt de temperatuur tot zo’n 24 graden. In het uiterste zuiden van Nederland kan het zelfs 26 graden worden. Is dat het geval, dan is de warmste 16 oktober ooit een feit. Het vorige record is van 16 oktober 1949, er is toen 24,2 graden gemeten. Op de Bilt is het warmterecord op donderdag 16 oktober 2017 in elk geval gebroken. Het vorige record stond op 21,2 graden en vandaag is er 21,5 graden gemeten.

Orkaan Ophelia

Dat het momenteel bij ons zo warm is komt door de invloed van de tropische orkaan Ophelia, in samenspel met een hogedrukgebied boven Europa. Warme lucht van de substropen stroomt hierdoor naar Nederland. Terwijl Ophelia in Ierland weer heel andere gevolgen heeft. Daar wordt vandaag de zwaarste storm in 50 jaar tijd verwacht.

Gevaarlijk zwemwater

Voor degenen die met het lekkere weer nog een duik in de zee willen nemen heeft de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) nog wel een advies: ga niet verder dan stahoogte. De temperatuur van het zeewater is dicht bij de kust namelijk nog prima, zo rond de 15 en 16 graden, maar iets dieper kan het al ongelooflijk koud zijn. Tegenover NOS zegt Mark Röpke van Reddingsbrigade Nederland: “Koppie onder gaan kan ook op kniehoogte. Houd het daar een beetje bij. Mocht je wel verder gaan en je krijgt kramp door de kou, dan kan het vervelend worden.”

Kijk voor de actuele weersituatie op onze weerpagina.

(Bron: nos.nl)

Geef een reactie