Duur 09:56
Gepubliceerd op 16 augustus 2022

Helden van de Kust: ‘De 5 meter hoge golf slaat in en ik denk: dit is het…’

De online documentaireserie Helden van de Kust portretteert de gepassioneerde vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en van Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) langs de Zuid-Hollandse stranden, waar zich 2 van de grootste badplaatsen van Nederland bevinden, Scheveningen en Noordwijk. In deze serie volgen we deze lifeguards een zomer lang. Presentator Elles de Bruin brengt hun gepassioneerde en soms emotionele verhalen in deze serie samen. In de 3e aflevering spreekt ze met vader Ron en zoon Brend van den Berg over die ene dag in 2020 die op beiden een diepe indruk heeft achter gelaten. 

Surfdrama Scheveningen

In aflevering 3 spreken we Ron van den Berg, de vader van Brend, en Brend over voor hen beiden een ingrijpende gebeurtenis op 11 mei 2020. De KNRM Scheveningen is wereldnieuws als 5 surfers om het leven komen. Het lukt de KNRM om 1 surfer te redden tijdens een reddingsactie die wordt bemoeilijkt door een enorme hoeveelheid zeeschuim. Brend en collega’s halen een van de jongens uit zee, maar worden zelf verrast door een 5 meter hoge golf. “Ik dacht, ik houd die jongen vast en ik laat hem niet meer gaan. En toen dacht ik, dit was het… Als we omslaan naast het havenhoofd, dan overleven we dat niet.” Gelukkig loopt het goed af voor Brend en zijn collega’s. Maar dan volgt de zoektocht naar de andere surfers. Ron is inmiddels gearriveerd op de post om familie en vrienden van de surfers op te vangen.

De serie Helden van de Kust bestaat uit 4 delen. Aflevering 4 is te zien op donderdag 18 augustus 2022 hier op MAX Vandaag. Alle afleveringen zijn hier te zien. 

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer