hogedrukweer

Het weer: steeds weer die hogedruk

Wie het gemist heeft, had 3 maanden de ogen dicht: deze zomer is recordzonnig verlopen. Het waren prachtige maanden voor de zonaanbidders en lastige tijden voor mensen die al het blauw in de lucht wat minder goed verdroegen.

Zeilen tijdens een hittegolf

Heel wat Nederlanders zijn de afgelopen maanden het water opgegaan en ik beleefde deze zomer mijn vuurdoop op een zeilbootje. Het was in de landelijke hittegolfweek en met een strakblauwe lucht. En zonder een briesje. Ik wist niks van fokkenschoot, giek en de kreet ‘klaar om te wenden!’. Stiekem was ik blij dat we slechts windkracht 2 in het zeil hadden. Als het doek lekker bolde, vond ik het al snel gaan. Vooral omdat er zoveel verkeer op ons af kwam en ik met nul ervaring mijzelf een gevaar op het water voelde. Af en toe probeerde ik in de schaduw van het zeil te zitten, maar met de hoge zonnestand was dat nog een hele toer.

Hogedrukweer houdt ook in september aan

Deze eerste septemberweek staat de zon alweer flink lager dan in de hoogzomer. Nog steeds is op de weerkaarten een hogedrukgebied te zien. De hogedrukkern lijkt wel wat westelijker van ons terecht te komen, waardoor af en toe een paar buien tot Nederland doordringen. Een stevige lagedrukzone, met een échte weersomslag, is niet in zicht. Verlichting van de droogte dus ook niet. De middagtemperaturen liggen veelal tussen 20 en 25 graden. De hoop is dat het orkaanseizoen op de oceaan het hardnekkige hogedrukpatroon kan verbreken. Daarover volgende week meer.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 36 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie