bloeien

Het weer: water doet bloeien

De zomer van 2022 geeft ons een inkijk in een toekomst waarin vaker langdurige droge perioden optreden. Hoe doen we dat met onze rivieren en het verdelen van het drinkwater?

In de zomers van 2018, 2019 en 2020 was het ook al bar en boos. Niet alleen op landelijke schaal, net zo goed dichtbij. Je weet dat je in droge tijden zuinig moet zijn met begieten, maar de planten en struiken kijken zo sip. Ik heb nog weleens mijn fietsbidon leeggespoten op een heideplantje dat mij bijna smekend aankeek. Druppel op de gloeiende plaat. Maar toch.

Hittekoepels

Op enig moment verschijnt er vanzelf weer neerslag in de weerkaarten. Zo ook ditmaal. De afgelopen weken was het – doordat hogedrukzones zich ontwikkelden tot echte ‘hittekoepels’- niet alleen aan de grond warm, de hogere luchtlagen hadden eveneens hoge temperaturen. In die hogere luchtlagen is het de komende tijd juist een stuk kouder. In combinatie met het fors opgewarmde zeewater kunnen daardoor gemakkelijk buien ontstaan. Daar waar onweersbuien deze zomer tot nu toe schaars waren, leven ze in de 2e augustushelft op. Het accent zou zomaar op de kustprovincies kunnen liggen, door al dat warme water voor de deur.

Bloeien

Tegelijkertijd vindt er een verfrissing plaats, met middagtemperaturen veelal tussen 21 en 25 graden. Deze weersverandering laat onverlet dat we uit moeten vissen hoe we ons door toekomstige droge perioden heen kunnen slaan. Want water is van levensbelang. Het heideplantje dat ik destijds besproeide, ging daarna prachtig bloeien.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 34 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie